Korábban az amigeleken.hu alapján honlapunk is beszámolt arról, hogy a KF Treca 89. játékosa, Florent Hasani a DVTK-hoz igazolt a téli átigazolási időszakban.

A 20 éves koszovói középpályás a szezonban eddig 14 tétmeccsen játszott, többek között a Debrecen – amivel nem mellesleg megszakadt a DVTK nyolcmeccses nyeretlenségi sorozata – és az MTK ellen is betalált. Hasanival a klubhonlap készített egy interjút, amelyben az eddigi pályafutásáról és magyar bajnokságban tapasztaltakról tapasztaltairól kérdezték.

Hogyan lettél labdarúgó?

Koszovóban sok sportot űznek, de mind közül kiemelkedik a labdarúgás. Minden gyerek focista szeretne lenni, én hétévesen kezdtem focizni szülővárosomban Vushtrriban. Végigjártam az összes lépcsőfokot, és 17 évesen bemutatkoztam az élvonalban. Egy évet követően a KF Trepça’89 Mitrovicë csapatába igazoltam, ahol először meglepetésemre balhátvédként számítottak rám. Profi labdarúgóként mindig azt csinálom, amit az edző kér tőlem, de azért örültem, amikor a következő idényben ismét a támadósorban kaptam helyet.

Lőttem 16 gólt és adtam 12 gólpasszt, a 4. helyről az elsőre léptünk előre, megszerezve a klub történetének első bajnoki aranyérmét. Kétségkívül ez volt eddigi karrierem legjobb időszaka, megválasztottak a liga legjobb játékosának, mindenki boldog volt körülöttem: a családom, a szurkolók, a klubvezetők.

Bemutatkoztunk a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ahonnan ugyan tapasztalatlanságunk miatt az első körben búcsúztunk, de így is nagy élményt jelentett.

Ezt követően nem csak csapatot, és országot is váltottál, miért a DVTK-t választottad?

Több ajánlatot is kaptam, ami közül a diósgyőri emelkedett ki. Az otthonival összehasonlítva egészen mások a lehetőségek, közel egy év távlatából is úgy gondolom, jó döntést hoztam. Az első időszak kemény volt, hiszen minden új volt, amit meg kellett szokni, de ezen már túl vagyok.

A legörömtelibb újdonság számomra a szurkolók fanatizmusa, mert Koszovóban néhány vereség után elkopnak a nézők, Diósgyőrben ilyenkor is mellettünk állnak. Amikor elkerültek a sikerek, akkor is ott voltak a lelátón, és idegenben sem ásítozott üresen a vendégszektor, ami nagy erőt ad nekünk.

Tökéletesen át tudom érezni a helyzetüket, amikor arról beszélek, hogy feljebb kell lépnünk a tabellán, akkor arra is gondolok, hogy egy ilyen közönség megérdemli a győzelmeket, ezért szaladtam hozzájuk a DVSC elleni gólomat követően. Sokat és jól dolgozunk az edzéseken, ami egyre jobban kijött a mérkőzéseken, még ha többször sem állt mellénk a szerencse. A DVSC elleni győzelem ebből a szempontból is fordulópont lehet, ma is megmutathatjuk, hogy jó formában vagyunk, és bebizonyíthatjuk, hogy érdemes hinni bennünk.

Össze tudod hasonlítani a koszovói és a magyar bajnokságot?

Otthon inkább a labdabirtoklásra és a szépen felépített támadásokra épül a játék, míg Magyarországon sokkal fontosabb a fizikai erő, és több a hosszú indításon alapuló gyors támadás. Utóbbi alól egyébként a DVTK kivétel, Fernando Fernández sokkal inkább passzokat, cseleket vár el tőlünk, mint ész nélküli rohanást, ami közelebb áll hozzám.

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.