A hagyományoknak megfelelően az MLSZ idén is a Magyar Labdarúgás Napján, november 25-én emlékezett vissza a mögöttünk álló évre – többek között korábbi válogatott játékosok és szövetségi kapitányok jelenlétében.

Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint az elmúlt évekhez képest több területen is történt előrelépés, különös tekintettel a válogatott szereplésére, ugyanakkor vannak pontok, ahol még javulnia kell a magyar focinak. Az NB I nézőszámaira külön is kitért a focivezér.

Nagyon jó évet zártunk a korábbi évekhez képest, hatalmas dolog volt a Norvégia ellen, pótselejtezővel kiharcolt Eb-kvalifikáció, és a Franciaországban mutatott játék, és a csoportból való továbbjutás is nagyon sok embert érintett meg. Úgy gondolom, idén sokat tettünk azért, hogy a magyar labdarúgás még népszerűbb legyen, még ha természetesen több területen is további fejlődésre van szükség és lehetőség. Az elmúlt hat évben több mint 800 pályát épített, és 1700 pályát újított fel az MLSZ, ez az infrastrukturális fejlődés is igen fontos.

A nézőszám tekintetében szeretnénk előre lépni, ugyanakkor nagy eredménynek tartom, hogy az agresszió, a vandalizmus teljesen kiszorult az NB I-es stadionokból, a pályákon pedig egyre több hazai nevelésű játékos futballozik.

A válogatott keret is egyre fiatalodik, ami inspirációt jelenthet a magyar futball tehetségeinek – idézi Csányit az mlsz.hu.

 

Berzi Sándor MLSZ-alelnök így összegzett.

Rengeteg pozitív élmény ért minket 2016-ban, a magyar labdarúgás sokat lépett előre – hangsúlyozta Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, aki megköszönte Bernd Storck szövetségi kapitány, és a magyar labdarúgás minden szereplőjének egész éves munkáját.

Úgy gondolom, a magyar válogatott Eb-sikere olyan meghatározó élményt jelentett mindannyiunk számára, amely egyben kijelölte a fejlődés útját és irányát az előttünk álló évtizedre is. Az 1966-os világbajnokság óta először fordult elő, hogy a magyar válogatott továbbjutott a csoportjából egy nagy tornán, és ez a siker mindenképp jelentős mérföldkő az MLSZ és a magyar futball történetében – jelentette ki az MLSZ-alelnök, aki azonban hangsúlyozta, hogy a hátország, az infrastruktúra és az utánpótlás fejlődése legalább ilyen fontos.

A női labdarúgásunk felzárkózása 2016-ban is folytatódott, az elmúlt években megsokszorozódott az igazolt játékosaink száma. Ami az utánpótlást illeti, összességében is nagyon kedvező a helyzet: 2016-ban fordult elő először, hogy minden versenykorosztály (U17, U19), a nők és a férfiak is kvalifikálták magukat az Eb-selejtezők elitkörébe – értékelte az évet Berzi Sándor, majd jó egészséget kívánva külön is köszöntötte Szepesi Györgyöt, az Aranycsapat tizenkettedik játékosát, aki ezúttal nem tudott jelen lenni az eseményen.