Edzője, Bognár György már a szezon elején érezte, hogy Martin számára jó szezon következhet, igaz, kissé alulméretezte a gólzsákot.

– Még az első bajnoki előtt nyilatkoztam, Ádám Martin is képes arra, hogy 20-22 gólt rúgjon, mint korábban Hahn Jani. Én azt gondolom, hogy ebben a csapatban, ebben a felfogásban van annyi helyzet, hogy lehet gólokat lőni – kezdte a tréner a Digi Sport híradójának.

A korábbi szabályok alapján Ádám Martin idén – a mostani állás szerint – ugyanúgy ezüstcipőt nyerhetne, mint Nyilasi Tibor 41 éve. Csakhogy az erősebb bajnokságokban elért gólok 1996 óta másfél- vagy kétszer annyi pontot érnek, így a Paks 27 éves csatárának esélye sincs a dobogóra kerülni.

– A 30-40 évvel ezelőtti időkben ez a teljesítmény ezüst-, bronzcipőre feljogosította volna. Az, hogy a Bayern Münchenben Lewandowski 33, vagy még több gólnál is tart, szerintem teljesen normális, hiszen minden évben meglövi, abban a csapatban lehet – mint ahogy a Paksban is lehet – fogalmazott Bognár György.

Ádám Martin a szorzók helyett csak a gólszerzésre koncentrál: – Nem az én dolgom a szorzókat kialakítani, én csak próbálok minél több gólt lőni, de nyilván 65-öt nem fogok rúgni.

A Paks edzője arról is beszélt, nem érti, hogy miért alkalmaznak szorzókat.

– Ha 30 gólt rúgsz, az 30, ha 20-at, akkor az 20 – mi az, hogy másféllel megszorozzák? Martin nem lőhet a német bajnokságban 29 gólt, ha nem ott játszik – a gondolattal viszont el lehet játszani, hogy mire lenne képes a Bayern Münchenben.

– Ha Martin körbe van játszva – és ez a Bayern Münchenben megvan Lewandowskinál, nem kisebbítve nyilván a képességeit -, lehetséges, hogy ott is lőne ennyi gólt.”

Hogy Ádám Martin az FTC elleni Magyar Kupa-döntőben eredményes lesz-e, nem tudni, az viszont biztos: a paksiaknak az ellenfélhez képest kevesebb idejük lesz a finálé előtti ráhangolódásra.

– Mi vasárnap játszunk, a Fradi szombaton, nekünk fontos meccsünk van, a Fradinak, mondjuk úgy, hogy nem igazán. Mi két napot pihenhetünk a kupadöntőre, a Fradi hármat. Én azt gondolom, egy kis hozzáértéssel ezt korrigálni lehetett volna.

Magyar válogatott játékos lehet a kiszemelt a nagy terveket szövögető NB II-es klubnál