Amint arról beszámoltunk, az Újpest eladta legértékesebb játékosát, Enis Bardhit, aki a spanyol élvonalbeli Levante együtteséhez szerződött. A spanyol Marca információi szerint a macedón válogatott támadóért 1,5 millió eurót fizetett új klubja. Ezzel az összeggel regisztrálta a klubváltást a Transfermarkt is.
A csakfoci.hu a 2000-es évektől megnézte, hogy Bardhi ezzel az átigazolási összeggel hol áll a legtöbb pénzért értékesített NB I-es játékosok listáján.

Az élmezőnyben két magyar és egy Fradi-játékos

A legtöbb pénzt a Fradi védőjéért, Muhamed Besicért adták a 2014-es világbajnokság után. A Transfermarkt szerint 4,8 millió eurót, igaz, több forrás ennél kisebb összegről számol be, az azonban biztos, hogy ő volt a legdrágábban értékesített játékos a magyar élvonalból. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a bosnyák hátvéd korábbi szerződése értelmében ennek az összegnek csak egy részét kapta a Fradi, és többek között a Hamburg járt jól az üzlettel.

A második legdrágább Németh Krisztián volt, akiért 3 millió fontot, azaz akkori font-euró árfolyamon számolva körülbelül 3 millió 780 ezer eurót adott a Liverpool az MTK-nak. Ezzel ő a legtöbb pénzért értékesített magyar labdarúgó.

Őt Gera Zoltán követi, akiért 12 évvel ezelőtt 1,5 millió fontot fizetett ki a West Bromwich, ez ma körülbelül 2,25 millió eurónak felel meg, más kérdés, hogy a magyar klubhoz ennek csak egy része, 1,5 millió euró jutott el.

Érdemes megjegyezni, hogy a Transfermarkt – amely a kevésbé frekventált magyar piac esetében sokszor pontatlan adatokat, becsléseket közül – 2,4 millió euróval Somaliát is a legjobban értékesített játékosok közé sorolja, de a Ferencváros a megjelentekkel ellentétben 1 millió eurót kapott a középpályásért.

Bardhi a legjobb tízbe került

Enis Bardhi holtversenyben a nyolcadik helyen áll mostani elszerződésével. Ennyibe került Kádár Tamás is, aki még 2008-ban a Zalaegerszegtől igazolt a Newcastle-höz.

Szintén 1,5 millió eurót adott az Anderlecht Juhász Rolandért az MTK-nak még a 2005/06-os szezonban, valamint ennyiért kelt el Cristian Ramírez is, akit a Krasznodar vitt el.

A legdrágábban értékesített NB I-es játékosok

(Az adatoknál a csakfoci.hu saját információit, az átigazolások idején megjelent hivatalos és nem hivatalos híreket, valamint a Transfermarkt becsléseit vettük alapul)

1. Muhamed Besic 4,8 millió euró (FTC-Everton) *
2. Németh Krisztián 3,7 millió euró (MTK-Liverpool)
3. Gera Zoltán 2,25 millió euró (FTC-West Bromwich) **
4. Balogh Norbert 2,2 millió euró (DVSC-Palermo)
5. Dzsudzsák Balázs 2 millió euró (DVSC-PSV)
Darwin Andrade 2 millió euró (Újpest-Standard Liége)
7. Mbaye Diagne 1,9 millió euró (Újpest-TJ Teda)
8. Nagy Ádám 1,8 millió euró (FTC-Bologna)
9. Kádár Tamás 1,5 millió euró (ZTE-Newcastle)
Juhász Roland 1,5 millió euró (MTK-Anderlecht)
Enis Bardhi 1,5 millió euró (Újpest-Levante)
Cristian Ramírez 1,5 millió euró (FTC-Krasznodar)

+1 Természetesen a legjobbak között helye van Détári Lajosnak is, aki még jóval a 2000-es évek előtt, 1988-ban 18 millió német márkáért szerződött a Frankfurtból a görög Olimpiakoszhoz.

* Más források ennél kevesebb összegről számolnak be. Úgy tudjuk, hogy a Fradi csak a 30 százalékát kapta meg a végső összegnek
** Az angol klub 1,5 millió fontot (ma kb. 2.25 millió eurót) fizetett ki, igaz, a Fradi ebből „csak” 1,5 millió eurót kapott meg