A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb, “agresszivitási” tanulmányában azt vizsgálta, hogy a 92 górcső alá vett élvonalbeli bajnokság közül melyekben adják a játékvezetők a legtöbb sárga, illetve piros lapot meccsenként.

A világszintű összesítés érdekes összképet ad, hiszen Latin-Amerika tarol a listán, az első tízből nyolc ország innen került ki, a képzeletbeli dobogón Bolívia, Uruguay és Guatemala áll. A másik végletet pedig Kelet-Ázsia jelenti, Japán, Vietnám és Dél-Korea áll például a lista alján, mint a “legbékésebb” élvonali bajnokságok országai.

Ugyancsak feltűnő, hogy a világ legerősebb bajnokságai maximum a középmezőnyben helyezkednek el (az európai topligák különranglistáját Olaszország és a Serie A vezeti 5,8 lap/meccs átlaggal, míg az angol Premier League 3,7-es mutatóval áll), a Dortmundnál például csak egy(!) lap az átlag egy-egy találkozón, míg a Bolognánál például 3,7.

A magyar bajnokság, azaz az OTP Bank Liga nincs a TOP 20-ban 5,39-es átlagával (ebből 5,15 a sárga, 0,24 pedig a piros lapok átlaga), de megközelíti az előtte álló spanyol La Liga mutatóját (5,51), míg az NB I mögött a bolgár, a török és az albán élvonalbeli pontvadászat áll a csapatok és bajnokságok agresszivitását mérő lap-skálán.