A 2015 januárja óta pályára küldött játékosok száma alapján rangsorolta legújabb kutatásában a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a világ 87 élvonabeli bajnokságának csapatait. A kimutatásban azt vizsgálták, meg klubok képviselik az állandóságot saját pontvadászatukban és globálisan, illetve mely csapatok azok, akik gyakrabban mozgatják játékoskeretük összetételét.

A legtöbb, 176 futballistát a kolumbiai Deportivo Pasto küldött pályára az elmúlt öt évben, és általánosságban is elmondható, hogy a dél-amerikai kluboknál nagy a fluktuáció, hiszen a TOP 10-ből 7 csapat is itteni.

A másik végletet a kínai Shanghai SIPG jelenti, mindössze 44 pályára küldött futballistával, de az európai élklubok közül a Tottenham (51), a Manchester City (52), a Real Madrid (54) és a Bayern München (59) is elmondhatja magáról, hogy sokkal inkább ragaszkodik labdarúgóihoz, mint az átlag – vagy éppen nincs szüksége nagy változtatásokra.

Az élmezőny a CIES listáján:

Az európai pontvadászatokat tekintve egyébként a román és a horvát élvonalbeli bajnokság fogyasztotta el a legtöbb játékost az elmúlt fél évtizedben, előbbinél 30,5 az átlag klubonként, illetve idényeként, utóbbinál pedig 30,2. Összehasonlításképpen ugyanez a holland Eredivisie-ben 24,95, a Bundesligában 25.18, a Premier League-ben 25.20, a La Ligában 26.00, a Serie A-ban 26.55, a Ligue 1-ben pedig 26.58 (a magyar bajnokság nem került be ennek a kimutatásnak az élmezőnyébe).

NB I: Pakson a jól bevált receptet követik, Felcsúton nagy a mozgástér

Ami a magyar NB I-et illeti, összességében inkább a kisebb mozgás jellemző a csapatokra, de azért van kivételek.

A Paks mindenestre valóban az állandóságot képviseli az OTP Bank Ligában, hiszen mindössze 60 futballistát vetett be 2015 januárja óta összesen a tolnai klub, ami nemcsak az itthoni összevetésben kimagasló, de világviszonylatban is toplistásnak tekinthető. Mint ismeretes, a Paksi FC-nél egy jól bevált filozófiát és klubmodellt követnek már évek óta, hiszen az NB I-ben csak magyar játékosok szerepeltek és szerepelnek jelenleg is a 2006-os feljutás óta, és ezen a felfogáson a nehezebb időszakban sem változtattak az atomvárosi klub vezetői.

A magyar színtéren a CIES kimutatása szerint a Puskás Akadémia az, amely a leggyakrabban változtat, cserélget játékoskeretén, összesen 101 futballistát vetett be a felcsúti gárda az elmúlt öt évben. Kis híján eléri a 100-as határt a Mezökövesd (98) és a Zalaegerszeg (97) is. Magyarországon is jellemző azonban összességében, hogy az élcsapatok, mint a Ferencváros vagy a Vidi szintén nem tartottak (mennyiségre) nagyevásárlásokat, de Újpesten és Debrecenben is inkább az állandóság volt jellemző összességében.