A klubok döntő része már kialakította a keretét a tavaszi idényre, bár a téli átigazolási időszak még nem zárult le – hogy ez mennyire lesz sikeres, csak néhány hónap elteltével lesz megítélhető. Az őszi szezon függvényében az viszont már leszűrhető, hogy az élvonalbeli klubok munkája mennyire volt eredményes a tavaly nyári átigazolási időszakban.

A csakfoci.hu összeszedett 10-10 olyan játékost, akiknek a leigazolása emlékezetesre sikeredett: vagy azért, mert mintaként szolgálhattak most télen a klubvezetők számára, vagy éppen ellenkezőleg, legfeljebb elrettentő példának lehetnek jók. Listáink természetesen szubjektívek, amelyek során figyelembe vettük a játékosok őszi teljesítményét, de a transzferek pénzügyi hátterét is. Íme!

A TOP 10 melléfogás

1. Matías Rodriguez (FTC)

Az NB I-be érkezők zöme átigazolási díj nélkül szerződik hozzánk, ha viszont valakiért – sokat – fizetnek, és nem válik be, az mindig fájó egy klubnak – ezért is került Rodriguez a lista élére.

Bár az első hírek szerint 750 ezer dollárba került, úgy tudjuk, ennyit a záradékokkal kellett volna fizetni érte (amivel klubrekorder lett volna), ám az FTC sajtóhírek szerint így is kifizetett érte 445 ezer dollárt (kb. 130 millió forintot). Ezek után a középpályás csupán 55 percet kapott az NB I-ben, az okokat mindenki csak találgatta: a hírek szerint fizikálisan és sebességben nem tudta felvenni a magyar élvonal tempóját. A tavaszi szezont már kölcsönben az ecuadori CD Universidad Católicánál tölti.

2. Emil Lyng (Haladás)

A Haladás nyáron elveszítette házi gólkirályát (Williams), és többek között

a korábbi utánpótlás-válogatott dán támadónak kellett volna őt pótolnia. Ez nem sikerült, ezzel pedig a klub is ÓRIÁSI bajba került a tabellán.

Neki is szerepe van abban, hogy a szombathelyiek 18 forduló alatt csak 13 gólt szereztek. Pedig az első két fordulóban a kezdőcsapatba nevezte őt Michal Hipp vezetőedző, ám ezt követően még a keretben sem kapott helyet, ma pedig már az izlandi Valur Reykjavíkot erősíti.

3. Anton Sinder (Kisvárda):

A Kisvárdára újoncként nagy átalakulás volt a jellemző, és ahol ennyi légiós érkezik, ott jó eséllyel benne van a melléfogás is a kalapban.

Ő azért került ennyire előtérbe, mert nem csak gyengén játszott, de mellETTE még látványosan sportszerűtlen is volt.

A klub ukrán légiósát a 4. fordulóban kiállították és négy hónapra eltiltották, miután a Ferencváros elleni mérkőzésen fenyegetően a játékvezető közvetlen közelébe lépett és az arcába ordított, közben fejelő mozdulattal a játékvezető fejét el is találta. A szövetség végül törölte Sinder eltiltását, mert két héttel az incidenst követően távozott Kisvárdáról. Később ezt még azzal is tetézte, hogy megpróbálta lebeszélni az ugyancsak ukrán Kravcsenkót, hogy Kisvárdára igazoljon.

4. André Alves (Mezőkövesd)

Őt jól ismertük, tudtuk, mire képes, ezért is volt ekkora csalódás.

A korábbi gólkirály új klubjában bajnoki gól nélkül zárt. A legnagyobb sikereit 2009 és 2012 között érte el a Videotonnál, ahol bajnoki címet, ezüstérmet és gólkirályi címet is begyűjtött. 34 évesen azonban már közel sem tudta megismételni ezt a produkciót Mezőkövesden, az NB I-ben három meccsen 49 percet játszott, de többnyire a megyei bajnokságban játszott a tartalékok között, ami méltatlan volt. Ő is távozott már az élvonalból.

5. Rosy Lubaki (Újpest FC)

Újpesten rendre megkapják a légiósok a bizonyítási lehetőséget, türelemesek velük, hiszen a klub bevételei részben az ő későbbi értékesítésükből származik, de Lubaki így sem tudott odaférni a csapatba.

Pedig a Kongói DK-beli játékost is agilis, támadó szellemű futballistaként mutatták be Újpesten, ám egyelőre nem igazán bizonyíthatta ezen tulajdonságait. Lubaki csak a Kisvárda elleni idegenbeli találkozón kapott egy perc lehetőséget a hosszabbításban.

6. Bryan de Jesús (Puskás Akadémia)

1 millió euróra taksálták, amikor megjött, így sokat vártak tőle.

És ennél szebb bemutatkozást nehezen is lehetett volna elképzelni: az ecuadori támadó a nyolcadik fordulóban rögtön győztes gólt lőtt a Vidinek, alig több mint egy hónappal később azonban már elköszöntek tőle a Puskás Akadémiánál. A felcsútiak szerencséjére először csak kölcsönvették opcióval, amit gond nélkül fel tudtak bontani.

7. Sós Bence (Vidi)

Remekül sikerült a 2017-18-as szezonja a Lokival, így a nyáron lecsapott rá a Vidi, de Marko Nikolics vezetőedző csupán egyszer szavazott neki bizalmat a kezdőcsapatban.

A nyolcadik fordulótól pedig még a cserék közé sem nevezte őt. A 24 éves játékos ráadásul még az Európa Liga-menetelésből is kimaradt, hiszen nem jutott neki hely a keretben.

A hírek szerint télen akár még vissza is térhet a DVSC-hez.

8. Kjartan Finnbogasson (FTC)

Ha az izlandi labdarúgás kerül szóba idehaza, annak rendre pozitív a megítélése. Finnbogasson ellenpélda lett.

A 11-szeres izlandi válogatott támadót nagy reményekkel fogadták a Ferencvárosnál, de sem Thomas Dollnál, sem Szerhij Rebrovnál nem tudta magát beverekedni a kezdőcsapatba. A Magyar Kupában az alacsonyabb osztályú csapatok ellen ugyan szerzett hat gólt, de a bajnokságban egyszer sem sikerült betalálnia, ezért a zöld-fehérek már meg is váltak tőle.

Finnbogason. Fotó: www.fradi.hu

9. Fousseni Bamba (Honvéd)

A kétszeres guineai középpályás 2012-ben fél évet már játszott Magyarországon, akkor Szegeden próbált szerencsét.

De igazán nagy nyomot akkor sem hagyott (meccsei közel felén például csak csere volt), de akadt, hogy egy éven át klubja sem volt. Ezek után kapott most nyáron szerződést a Budapest Honvédnál.

A 28 éves játékos csupán háromszor szerepelt a kezdőcsapatban, egyelőre nem alkotott maradandót, viszont lesz még lehetősége nagyot alkotni tavasszal, hiszen a listánk többi tagjával ellentétben ő nem távozott télen.

10. Temur Parcvanija (Kisvárda)

A korábbi U19-es ukrán Európa-bajnok Temur Parcvanija sem élte meg a 2019-es évet a Kisvárdánál, a korábbi utánpótlás-válogatott védő mindössze a bajnokság első négy fordulójában játszott, ezt követően tizennégy fordulón keresztül egy perc sem jutott neki.


A TOP 10 főnyeremény

1. Georgi Milanov (Vidi)

A 40-szeres bolgár válogatott középpályás szeptember elején csatlakozott a Vidihez, amelynek mind a bajnokságban, mind pedig az Európa Ligában nagy segítségére tudott lenni.

Az első helyre az repítette, hogy nemzetközi porondon is bizonyított. A 26 éves játékos a PAOK ellen győztes gólt szerzett, ez a fejese például 185 millió forintot ért (ennyi jár egy győzelemért), így kis túlzással mondhatJUK, már ezzel visszatermelte a vele kapcsolatos kiadásokat. A Chelsea ellen ráadásként két gólpasszt is adott, további pontot és bevételeket termelve klubjának.

Az NB I-ben is van három gólpassza. Hosszú sérülés után van, hamarosan elérheti korábbi, Bulgáriában mutatott bombaformáját, így akár még nagyobb segítségére is lehet a klubnak, hiszen a legjobb korban van.

2. Ivan Petrjak (FTC)

A Sahtar Donecktől kölcsönben érkező labdarúgó az NB I legértékesebb játékosa lett, az előző fél évben pedig sikerült is megmutatnia, hogy miért taksálják kétmillió euróra.

Az ötszörös válogatott játékos gyorsan feledtette a Fradi-szurkolókkal Paintsil távozását. mivel gyors, ezért nehezen lehet megállítani a szélen, öt gól és négy gólpassz a mérlege, kimeríti a sokSZOR használt “minőségi légiós” fogalmát.

3. Sigér Dávid (FTC)

150 millió helyett ingyen érkezett, és a szezon felfedezettje lett.

Tavaly télen még 500 ezer euróért lehetett volna megszerezni, majd ezek után a 28 éves játékos ingyen érkezett nyáron az élvonaltól búcsúzó Balmazújvárosból, arra pedig valószínűleg kevesen számítottak, hogy rögtön a Ferencváros egyik nagy erőssége lesz. A középpályás Szerhij Rebrovnál kirobbanthatatlan volt a csapatból, a három legfontosabb embere közé sorolható, a csakfoci.hu szavazásán pedig az NB I-es klubvezetők az év felfedezettjének választották a teljesítménye elismeréseként.

4. Giorgi Beridze (Újpest)

A belga KAA Gent második csapatától érkezett kölcsönben Újpestre augusztus elején a grúz szélső, aki első két alkalommal csak csereként lépett pályára.

Ám hamar bejátszotta magát a kezdőcsapatba és végül négy góllal és három gólpasszal zárta az őszt, technikai megoldásai révén látható, hogy ezen a téren a magyar mezőny jelentős része felett áll.

Honlapunknak adott interjújában azt is elárulta, mekkora esélyt lát arra, hogy akár hosszabb távon is az NB I-ben maradjon.

5. Jevgen Szelin (MTK Budapest)

A 15-szörös ukrán válogatott balhátvéd azonnal alapemberré vált a Feczkó Tamás vezényelte MTK Budapestben, tizennégyszer volt a kezdőcsapat tagja és mind védekezésben, mind támadásban hasznosan játszott – a Vidi elleni bravúrgyőzelem alkalmával két és fél gólpasszt is adott.

Legnagyobb erénye, hogy hazai szinten kimagaslóan gyors, ezen a téren a mérések alapján nagyon komoly mutatói vannak, és védőként képes a támadójátékba is hatékonyan belépni.

6. Felipe (Kisvárda)

Ugyan holtversenyben a Kisvárda kapta a legtöbb gólt ősszel a bajnokságban, de

a brazil kapus hatalmas bravúrjai és tizenegyesvédései is kellettek ahhoz, hogy az újonc AZ ŐSZ VÉGÉRE elmozduljon a kiesőhelyről és összegyűjtsön tizenhat pontot.

A DVTK elleni találkozó hosszabbításában földöntúli bravúrt mutatott be, de az Újpesten mutatott védése is a harmadik forduló legszebb hárításai között kapott helyet. Télen állítólag befutott érte egy félmillió eurós ajánlat, de a várdaiak nem engedték el, mondván, nélküle szinte lehetetlenség bentmaradni.

7. Davide Lanzafame (FTC)

Blazic és Sigér mellett ő volt az a mezőnyjátékos, aki Rebrov legfontosabb emberei közé sorolható.

REMEK ŐSZÖN VAN TÚL, de ő ÁR-ÉRTÉK ARÁNYBAN TELJESÍTETT, hiszen magyar szinten komoly összegért vették, gólkirályként érkezett, VALAHOL ELVÁRHATÓ VOLT, hogy ÍGY TELJESÍTSEN.

Hozta, amiért leigazolták: ősszel 17 bajnokin 8 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott, nagy szerepe van a zöld-fehérek mostanra tetemesre nőtt előnyében.

8. Bódi Ádám (DVSC)

A DVSC nevelése a 2016-17-es szezonban igazolt a Vidihez, ott azonban nem jöttek be a számításai, így már az előző szezonban kölcsönben visszatért a Lokihoz.

A nyáron végleg megvette őt korábbi klubja, ami jó döntés volt. Az ősz folyamán nem volt olyan mérkőzés, amin nem a kezdőcsapatban kapott volna helyet, ezt négy góllal és öt gólpasszal hálálta meg.

9. Bognár István (MTK Budapest)

Rég láthattuk tartósan ilyen kiegyensúlyozott formában a korábban a válogatott bő kerettagságáig eljutó középpályást.

Korábban elkönyvelték “ügyeske” játékosnak, de az MTK Budapest húzóembere lett, tökéletesen beleilleszkedett a klub stílusába.

Akadt olyan időszak, amikor négy egymást követő meccsen betalált (de ugyanennyi gólpasszt is összehozott ősszel).

10. Kiss Tamás (Puskás Akadémia)

Az egyik legnagyobb magyar tehetségtől már a Haladásban is láthattunk szép megoldásokat, a Puskás Akadémiában pedig még egy szintet lépett és a csapat vezérévé vált, még a csapat gyengébb meccsein is sokszor a 18 éves játékostól várták a segítséget a társak: végül három gólig és egy gólpasszig jutott. Ahogyan arról már beszámoltunk, honlapunk értesülései szerint a 18 éves játékost a nyáron Olaszországba vitték volna, télen pedig a Benfica akadémiája akarta leigazolni,

azaz amellett, hogy pontokat hoz, ő később még anyagilag is jó befektetés lehet a felcsútiaknak.