A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb statisztikájában azt vizsgálta meg, ki a labdához leginkább ragaszkodó, azaz a labdabirtoklásban jeleskedő csapatok Európában. A CIES ezt a hátrafelé menő passzok tekintetében szemléltette, összesen 31 bajnokságot vizsgálva, és azt kiemelve, hogy a hátrafelé passzok is tulajdonképpen az építkezést, a támadásokat segítik kissé paradox módon.

Nem meglepő módon leginkább a Manchester City az a csapat, amely “szeret” passzolni, legyen szó akár a hátrefelé menő átadásokról is. Az angol bajnokságot toronymagasan vezető Guardiola-csapat passzainak 41,6 százaléka hátrafelé teszi meg, ezzel egész Európában első. A képzeletbeli dobogón két “keleti nagyság”, a Sahtar Donyeck és a Lokomotiv Moszkva áll.

Sőt, a Ferencváros is tagja a közvetlen élmezőnynek, rögtön a Chelsea-t és az Arsenalt követi a listán az FTC, passzainak 39,2%-át a saját térfele irányába címezve. Ezzel az egész kontinensen a 6. a magyar bajnok, azaz európai szinten is a kiemelkedő “labdabirtoklók” közé tartozik. Itthon ez még leginkább a Fehérvárról (35,4%) és a Mezőkövesdről (34,5%) mondható el, az edzőt is váltó Vidi, valamint a Pintér Attila vezetésével belendülő matyóföldiek is próbálnak minden irányba dominálni a pályán.

A hátrafelé menő passzok aránya Európában:

És itthon: