– Puskás Ferenc a legismertebb magyar, nevét mindenhol ismerik, a magyarsággal azonosítják – kezdte megemlékező beszédét Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, majd felidézte a 15 évvel ezelőtti, Puskás Ferenc halálát követő időszakot.

– December 7-én hozták ide a Bazilikába a testét és ravatalozták fel. Az első órában a közjogi méltóságok hajthattak fejet a koporsónál. A Legfelsőbb Bíróság elnökeként ötödik lettem volna a sorban, ám a ceremóniát intéző kegyeleti bizottság elnöke, Schmitt Pál értesített, hogy az államfő után másodikként tiszteleghetek a ravatalnál – osztotta meg személyes emlékét Lomnici Zoltán, majd kitért az Aranycsapat Testület létrehozására: Puskás Ferenc születésnapján, április elsején hirdette meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az Aranycsapat Emlékév Testület megalakulását, és azóta ápolják a legendás labdarúgócsapat emlékét.

15 éve hunyt el a leghíresebb magyar: Puskás Ferencre emlékezünk – videók

– Sok olyan sportoló van a világon, akiről utcát, teret neveztek el, mert az emberek felnéznek a kiemelkedő személyiségekre, őrzik az emléküket. Ám mi magyarok azt is elmondhatjuk, hogy van olyan sportolónk, akiről bolygót neveztek el: Puskás Ferenc – mondta Bajkai István országgyűlési képviselő, a testület alelnöke.

Hozzátette, hogy a Száguldó őrnagy a világ futballjának ma is az egyik legismertebb alakja.
Ezt követően méltatta Puskás Ferenc pályafutását, felidézte a magyar színekben és a Real Madridban elért sikereit, góljait.

– Hazaszeretet, munka, alázat és szorgalom jellemezte őt és az Aranycsapat tagjait. Puskás Ferenc örök példakép a fiatalok és minden ember számára – hangsúlyozta Bajkai István, majd Lomnici Zoltánnal közösen koszorút helyezett el Puskás Ferenc sírjánál. (MTI)