Hazalátogatott a 10 éve külföldön dolgozó korábbi NB I-es edző Tornyi Barnabás. A tréner elsőként amerikai munkájáról beszélt a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

– Van egy saját néven futó akadémiám, itt egyéni, illetve kiscsoportos képzéseket csinálok – 5-től 18 éves korig. Posztra képezzük a játékosokat. Illetve van két 24 éves játékos is, akik az Orlando II-ből akarnak felkerülni profi státuszba. Ők pluszképzésben részesülnek, igazolt játékosok, csak fejleszteni szeretnék magukat. Illetve van egy olimpiai fejlesztési program, Floridában két korosztálynak vagyok a szövetségi edzője.

Tornyi szerint, aki az NB I-ben sikeres lesz, azt leírják a hazai futballban.

A trend ez: a sikeres edzőket leírták Magyarországon. (…) Nem vitatom, hogy a világraszóló és a magyar sikerek között nagy a különbség. Akik Magyarországon bemutatták, hogy tudnak sikeresek lenni – ez lehet bajnok, kupagyőztes, bennmaradó, vagy feljutó csapat edzője -, és akik régen a magyar edzőképzésben részt vettek, vagy bizonyítottak, azoknak talán lejárt az ideje. De jó lenne, ha lenne kivétel.

Az edző saját korábbi magyarországi élményeiről is beszélt.

– A Diósgyőr öt év alatt hét edzővel nem jutott fel az NB II-ből. Felkértek, hogy jussunk fel, ugye, hogy hatalmas siker volt? Én úgy éltem meg. Magyarországon sem voltam megélhetési edző. A számat sokszor kinyitottam olyan helyzetekben, amelyben más nem tette volna meg. Nem függtem olyan emberektől, akiktől mások tartottak.

Tornyi a válogatottról, a Magyar Labdarúgó Szövetségről és a hazai utánpótlás-edzőkről is beszélt.

– A válogatottnál kellene, hogy látszódjon a csapatépítés fázisa. Nem látom a koncepciót. Valaki tegyen le egy hosszú-, közép- és rövidtávú tervet, amely magában foglalja a magyar hagyományokat. Ha mi genetikailag a futballra születtünk, akkor aknázzuk ezt ki. Az MLSZ termeli azokat az edzőket, akik ott ülnek a kispadokon, de nem elhivatottak.

Alázat nélkül ezt nem lehet csinálni. Ha követelményrendszer van, és az MLSZ meghatározza, milyen feltételeknek kell megfelelni, akkor ne csak licence-ben határozza meg, hanem kérje számon azt a részét, ami a pályán van naponta. Ebben a legfontosabb az edzői pozíció.

Tornyi azt is elmondta, ha lenne megfelelő feladat a számára, akkor szívesen hazatérne.

A teljes beszélgetés