A Sepsi OSK a Dinamo Bukarest után második csapatként jutott el a Román Kupa elődöntőjébe, miután csütörtökön 1-0-ra legyőzte idegenben a másodosztályú Petrolul Ploiesti csapatát. A 21 éves Andrei Dumiter a 35. percben szerezte a mindent eldöntő gólt.

A mérkőzés azonban sajnos nem csak a futballról szólt: a 89. percben Iulian Calin játékvezető mintgy 10 percre félbeszakította a találkozót, miután a hazai szurkolók idegengyűlölő és magyargyalázó rigmusokat (például a sajnos már szokásos “Ki a magyarokkal az országból!” rigmust) skandáltak a lelátón. De megdobálták Niczuly Rolandot, a vendégek kapusát is.

A bíró az öltözőbe vezényelte a csapatokat, amíg a szervezők rávették a hazai szurkolótábort, hogy hagyják abba az uszító bekiabálásokat, majd a kényszerszünetet követően lejátszották az utolsó perceket.

A magyarellenes rigmusok rendszeresek a román stadionokban – az UEFA is megbüntette már a többször is román szövetséget a szurkolók viselkedése miatt –, arra azonban ritkán került sor eddig, hogy xenofób skandálás miatt megállítsanak egy mérkőzést. 2014-ben egy CFR-Steaua bajnokit állított meg például a játékvezető hasonló okokból.

Stefan Barboianu, a hazaiak futballistája viszont nem értette a játékvezető hajrábeli döntését…

Ha meg akarta állítani a játékot emiatt, rég megtehette volna. Volt hátra nagyjából két perc a meccsből és akkor megállította, de miért? Bevezényelt minket az öltözőbe, aztán tíz perc múlva vissza. Megállíthatta volna a találkozót az 50. percben is…talán túlreagálom, nem ismerem annyira a szabályt – kommentált a 32 éves szélsővédő.

A Sepsi – a csapat mérkőzésein nem szokatlan közjáték ellenére – boldogan ünnepelte a továbbjutást szurkolóival a meccs végén. Különösen a győztes gól szerzője, Andrei Dumiter, akit ugyancsak megkérdeztek a mérkőzés félbeszakításáról.

Nem figyeltem, mit kiabálnak, előfordul az ilyesmi a stadionokban. Az viszont jó, hogy ennyi szurkoló előtt játszhattunk, remélem, ellenfelünk hamarosan az első osztályban is megmutathatja majd magát. Nem éreztem magam veszélyben – mondta a temesvári születésű román játékos.

Az összefoglaló:

És az ünneplés pillanatai:

(Fotók: facebook.com/osksepsi)