Mint ismeretes, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a napokban hivatalosan is megbüntette Magyarországot az Anglia elleni vb-selejtezőn történtek miatt. Egy zártkapus és egy felfüggesztett zártkapus mérkőzés, valamint pénzbüntetés is járt az MLSZ-nek.

Történt mindez alig pár héttel azután, hogy az UEFA is megbüntette hazánkat “diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt” – az európai testület három zártkapus mérkőzéssel sújtotta a mieinket az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin történtek miatt.

A FARE (Football Against Racism in Europe), avagy a “Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában” nevű szervezet ügyvezetője szerint viszont ezek a büntetések nem eléggé elrettentőek, különösen egy olyan “visszaeső ország” esetében, mint Magyarország.

A FIFA büntetése Magyarországnak a rasszista megnyilvánulások miatt üdvözlendő és annak a jele, hogy a világszövetség továbbra is elkötelezetett amellett, hogy kiszorítsa a rasszizmus minden formáját a labdarúgásból. Ugyanakkor az, hogy Magyarország szinte egyszerre kapott hasonló szankciót két szervezettől is, a halmozott büntetés elve nem érvényesült, így a stadionon belüli rasszizmus problémája sem fog megoldódni a magyaroknál hosszabb távon – mondta az AP-nek Piara Powar, aki szerint a FIFA-nak és az UEFA-nak össze kellett volna hangolnia a magyar szövetséget és válogatottat sújtó intézkedéseket, így már az ominózus, Anglia elleni vb-selejtezőre sem lett volna szabad nézőket engedni a Puskás Arénába.

EPL players to get 12-match ban for racism - Daily Post Nigeria

Ennek az ügynek éppen arra kellene rávilágítania, hogy a kiszabott büntetetéseknek és a szabályok alkalmazásának a különböző szervezetek között összehangolva kellene megtörténnie – fogalmazott az ügyvezető, aki szerint ha a FIFA már figyelembe vette volna a mieink UEFA-büntetését, akár a jövő évi világbajnokságról is kizárhatta volna a válogatottunkat.

Ha minden eddigi magyar kihágást számításba vettek volna, akkor a magyarok a vb-kizárással is szembenézhettek volna és egy valóban megoldást jelentő intézkedés lépett volna életbe. Sokkal jobban együtt kellett volna működnie ez ügyben a FIFA-nak és az UEFA-nak, kellett volna, hogy hatékonyabban koordináljon a két szervezet. Az UEFA kérhette volna a FIFA-t, hogy már az Anglia elleni összecsapásra legyen érvényes a zártkapus büntetés. Így viszont egy adminisztratív kiskapuval hagyták, hogy a rasszizmus tomboljon Magyarországon 

– tette hozzá a szervezet egyik vezetője.

Az MLSZ reagált a magyar-angol utáni súlyos FIFA-büntetésre