Nem túlzás azt állítani, hogy 2020. november 12. sokunk számára örökké emlékezetes dátum marad. A Marco Rossi szövetségi kapitány hiányában Cosimo Inguscio által irányított magyar válogatott egy végletekig kiélezett mérkőzésen – Izland legyőzésével – kijutott a következő, részben hazai rendezésű kontinenstornára.

Szoboszlai teljesítménye a nemzetközi szövetségnek (UEFA) is feltűnt, értékelése szerint ő volt a csütörtöki pótselejtezők legjobb játékosa.

Az izlandiak ellen a 92. percben Európa-bajnokságot érő gólt szerző Szoboszlai az egyéni számítási elven alapuló Perfomance Zone-ban végzett az élen. Rajta kívül a legjobb öt között még két magyar – Holender Filip és Willi Orbán szerepel.

Arra emlékszem, hogy négyen álltak előttem, de hál’ Istennek mellettem volt Sala (Sallai – a szerk.), azt hiszem balra, elvitt egy embert és befelé el tudtam vinni, gondoltam, 20-ról már csak ellövöm az utolsó percben, szerencsére sikerült. Az első tíz percben nem úgy kezdtünk, ahogyan akartunk, de utána összekapta magát a csapat, és az is nagyon fontos volt, hogy a szünetben mindenki magára figyelt meg a csapatra, és nem az volt, hogy lehajtottuk a fejünket és feladjuk. A végéig küzdöttünk, jól cseréltünk, Nego is betalált a végén. Utána aztán én is meglőttem a magam gólját, és ezzel sikerült kijutottunk az Eb-re. A törökök ellen kicsit korábban lőttem gólt, most a végén, de így már esélyük sem volt válaszolni – nyilatkozta a lefújás után Szoboszlai, aki iránt a spanyol AS című napilap értesülései szerint a Real Madrid érdeklődik.

Ami a teljes Európa-bajnoki selejtező sorozatot illeti: az RB Leipzig hátvédje, Willi Orbán volt a legjobb magyar – összesen 1238 pontot gyűjtött a mérkőzések alatt, ami összesítésben a 67. helyre volt elegendő. A második helyen Gulácsi Péter végzett (1229 pont, összesítésben 70. hely), Szalai Ádám pedig (790 pont, 205. helyen) lett a harmadik a magyarok között.

Hogyan “osztályoz” a Performance Zone?

A játékosokat a posztjaiknak megfelelően, különböző szempontok alapján (lejátszott percek, labdaszerzések, helyzetek, pontos passzok, lövések) úgynevezett súlyozott pontokat kapnak, és ebből próbálják feltérképezni egy adott játékos meccseken mutatott teljesítményét válogatottja tekintetében.

Magyar-izlandi: Film készül a válogatott kijutásáról, rekordnézettséget hozott a mérkőzés – minden az Eb-pótselejtezőről itt!