A korábban Franciaországban légióskodó, egykori magyar válogatott Bognár György a párizsi So Foot magazinnak adott hosszabb interjút a mieink Eb-szerepléséről. Íme:

A BELGÁK ELLENI 0-4-RŐL:

– Természetesen szomorú voltam az előzményeket látva különösen, szorosabb meccsre számítottam. A belgák fölénk nőttek az első félidőben, Hazarddal és De Bruyne-nel nem tudtunk mit kezdeni. Nem kellett volna ennyi teret adni nekik, védekezésben túl sok hibát követtünk el. DE jobbak nálunk és megérdemelten nyertek.

SENKI NEM GONDOLTA VOLNA, HOGY TOVÁBBJUTUNK A CSOPORTBÓL, Ő SEM?

– Ez így nem teljesen igaz. Négy pontra számítottam, egy döntetlenre Ausztria ellen, és egy győzelemre az izlandi meccsen. Öt pont lett a vége, csipkedtem is magam, hogy ez igaz-e…már három döntetlennel is elégedett lettem volna. A negyeddöntő is elérhető lett volna akár, ha nem a belgákat kapjuk, de sajnos nem így történt.

A PORTUGÁLIA ELLENI 3-3-RÓL:

– És Cristiano Ronaldo milyen ideges volt! Ha nem tért volna magához, meg is vertük volna őket. Itt is minden rajta múlik, mint a Real Madridban. Ez nem túl hatékony, már-már a csapategység elvesztését jelenti az, hogy ennyire rá építenek. Az osztrákok meg lebecsültek minket és megjárták. Az izlandiak meg beálltak védekezni.

GERA ÓRIÁSI GÓLJÁRÓL:

– A tökéletes technika és erőbevitel példája volt a gól. Nem is tudom, én képes lettem volna-e így megcsinálni, mint ő. Megérdemelte, hogy az övé legyen a csoportmeccsek legnagyobb gólja, bár én elfogult vagyok Gerával szemben, nekem ő a kedvenc játékosom. Komoly elismerés illeti miatta a Ferencvárost is, nem sokan vannak ebben a korban ilyen fizikai állapotban, mint ő.

MARADHAT KIRÁLY ÉS GERA A VB-IG IS?

– Szerintem két idény még benne van Gera Zoliban és Király Gabiban is, megvan hozzá az intelligenciájuk és a nyugodtságuk is. A társak is bíznak bennük, ami tökéletesen érthető. De például Dibusznak vagy Gulácsinak is megérdemelt esélyt kellene adni a válogatottban, ha kijutunk a vb-re, a csapatnak is ideje lesz majd megújulnia.

KORÁBBAN AZT MONDTA, A KÜLFÖLDI EDZŐK SEMMI ÚJAT NEM HOZTAK A MAGYAR FOCIBA – MI VAN AKKOR STORCKKAL?

– A véleményemet akarja hallani? Dárdai tette ilyen dinamikussá a csapatot, Storck pedig egyszerűen csak folytatta a munkáját, különösebb változtatás nélkül. Ennyi. Átvette a csapatot és megnyerte azzal a pótselejtezőket, ami egy szép siker volt, akárcsak az, hogy továbbjutott az Eb-csoportból. Majd meglátjuk, hogy sikerülnek a vb-selejtezők.

NAGY ÁDÁMRÓL:

– Egyértelműen egy olyan szakaszba lépett, amikor jó lenne csapatot és országot váltania. A francia bajnokság feküdne neki, gyors és improvizatív a foci. Szerintem a spanyol vagy a holland bajnokság már nem az ő stílusába passzolna. A Leicester állítólagos érdeklődése is jól hangzik, de elég kockázatos lépés lenne odaigazolni: ki tudja, mire lesznek képesek ezt a furcsa idényt követően? De Ausztriába nem kellene igazolnia.

AZ MTK-SOKRÓL, BESE BARNABÁSRÓL ÉS TORGHELLE “HIÁNYÁRÓL”:

– Remekül szállt be a portugálok ellen, még úgy is, hogy nem a rendes posztján játszott.  Fiola sérülése miatt lett jobb oldali középpályás Storcknál, pedig eredetileg támadó volt, majd jobbhátvéd lett az előző idényben – jól is sikerült neki az átállás. Ami Sanyit illeti: Storck így is elegendő csatárt vitt ki a tornára, még a magyar gólkirály Böde Dániel sem kapott sok szerepet.

TÉNYLEG DZSUDZSÁK VOLT A LEGJOBB MAGYAR AZ EB-N?

– Duplázott és nagyon sokat dolgozott az Eb-n, de számomra Király, Kádár és Nagy Ádám volt a legjobb. Balázs remekül lő, de sok labdát veszít. A karrierje sajnos sokszor a rossz választásokról is szólt, így az orosz vagy a török bajnokságról. Ha csak a pénz miatt ment oda, akkor viszont jól járt. Közben viszont elfeledkeztek róla Nyugat-Európában, ami szomorú.

A ’86-OS ÉS A MOSTANI CSAPATRÓL:

– 1986-ban olyan játékosokkal kellett szembenéznünk, mint Platini, Giresse, Tigana, vagy épp Zavarov, Jakovenko és Belanov. Brutális. A mostani csapatnak azért annyira nem volt szörnyű a sorsolása, még gyengébb ellenfél is volt. A 2018-as vb-re vezető út sem rossz, Portugália és Svájc is verhető azért, látva az Eb-n nyújtott teljesítményüket. Remélem, nem kell már sokat várni az újabb kijutásra.