Az MLSZ fiatalokat segítő NB I-es szabályozásának, valamint az egyre nagyobb számban légióskodó tehetségeinknek is köszönhetően több olyan, utánpótlás-korú vagy legalábbis 23 év alatti futballista is van a magyar labdarúgásban, aki akár válogatott szinten is bevethető lehet.

Az utóbbi időben Nagy Ádám, Kleinheisler László vagy Bese Barnabás is bizalmat kapott az utánpótlást is felügyelő, így a fiatalokat jól ismerő Bernd Storcktól, mindhárman ott voltak az Európa-bajnokságon. Hozzájuk csatlakozhatnak néhányan akár már a közeljövőben, talán már a vb-selejtezők megkezdésekor tucatnyi fiatal magyar közül, akik klubszinten is bizonyítottak már, sőt, néhányan már a nagyválogatott címeres mezét is magukra ölthették.

A csakfoci.hu 10+1 olyan labdarúgót válogatott össze, akik Stock “noteszében” is szerepeltek, szerepelhetnek a pályán nyújtott teljesítményük miatt. 


 

Géresi Krisztián (Videoton): Tavaszig csak a legfanatikusabb fehérvári drukkerek ismerhették a nevét, azóta azonban egyre nagyobb szerepet követel magának a Videotonban a fiatal szélső / támadó. Sőt, klubja eddigi Európa Liga-menetelésében főszerepet vállalt, az FC Zaria Bălți elleni első mérkőzésen vezető gólt szerzett, majd a Cukaricki elleni párharc visszavágóján is betalált, sorsdöntőnek bizonyult a lövése, csapata legjobbja volt, és néha őrületbe kergette a szerb védőket biciklicseleivel. A jövő egyik fontos válogatott játékosa lehet.

 

Vida Máté (Vasas): A Vasas fiatal középpályása 2007 óta nevelkedik az angyalföldi klubnál, 2014 óta tagja az első keretnek. A 2014-15-ös idény végén NB II-es bajnoki címet és feljutást ünnepelhetett, egy év múlva pedig alapembere volt a bentmaradást kiharcoló Vasasban, az utolsó fordulóban látványos, és fontos gólt szerzett az MTK elleni, sorsdöntő találkozón. Storck vele is számolt az Eb előtti bő keretben, sőt, Elefántcsontpart ellen, csereként debütált is a nemzeti csapatban, de végül nem vitte ki a kontinenstornára a kapitány. Ha formája töretlen marad, Storck ismét figyelembe veheti.

 

Kecskés Ákos (Újpest): Olaszországból tért haza a télen a Storckkal az U20-as vébén is járt középső védő, aki nagyon fontos tagja lett az Újpestnek, nem csoda, hogy a lilák a nyáron újra lecsaptak rá. Fiatal kora ellenére érett játékra képes, fejjátéka is kiemelkedő, a kapitány is jól ismeri – nem lenne meglepetés, ha akár már az ősszel felbukkanna a válogatott keretében.

Kalmár Zsolt (RB Leipzig): Nem meglepő név az övé, hiszen 7-szer is szerepelt már a válogatottban, legutóbb 2015 novemberében, a görögök ellen 4-3-ra elveszített Eb-selejtezőn, már Bernd Stock irányításával. Azóta azonban nem számolt vele komolyabban a kapitány (a bő Eb-keretben sem) mivel a fiatal középpályás nem kapott elég lehetőséget klubjában, az RB Leipzigben, illetve frankfurti kölcsönjátéka során sem. Kalmár friss nyilatkozata szerint gőzerővel készül az új szezonra a válogatott miatt is, adottságai, tehetsége alapján nem kérdés, hogy lehetőséget kapna Storcktól is, ha megfelelő időt töltene a pályán Németországban.

Balogh Norbert (Palermo): A már Palermóban pallérozódó ígéretnek volt egy csalódott időszaka Storck miatt, amikor a kapitány nem vitte ki az U20-as vb-re, de ezt már rendezték a kapitánnyal, aki számítana is rá, ha végre rendszeresen játszik majd a Serie A-csapatnál, tavasszal azonban csak négy meccsen kapott szerepet. Az adottságai megvannak ahhoz, hogy hosszú évekig a válogatott biztos tagja legyen.

Bobál Dávid (Bp. Honvéd): 2014 tavaszán debütált a Honvéd felnőtt csapatában a 20 éves védő, majd többször is kölcsönadták az NB II-es Sopronnak, sőt, testvérével, Gergővel együtt a Manchester City-nél is járt próbajátékon, hogy aztán a 2015/2016-os szezonban már alapembere legyen a kispesti csapatnak. Imponáló fejjátéka, robusztus felépítése és jó helyezkedése a jövő válogatott védőjét sejteti, az U20-as vb-re őt sem vitte Storck, de ezt elfogadta a bekk, aki öt éven belül szeretne helyet kiharcolni magának az A-válogatottban is. Erre akár korábban is esélye lehet.

Szivacski Donát (Vasas): A Vasas másik ígérete 2015 nyarán került Angyalföldre, de a télen visszarendelte a klub siófoki kölcsönjátékából. A tavasz közepétől Szivacski szinte kirobbanthatatlan a piros-kékek kezdőcsapatából, 8 mérkőzésen lépett pályára, fontos szerepe volt a bentmaradásban, és ezt a szezont is remekül kezdte, honlapunknál be is került az 1. forduló válogatottjába az MTK elleni teljesítményének köszönhetően. Miután Fiola Attila és Bese Barnabás személyében egyelőre két igazi, a nemzetközi szinten is bevethető jobbhátvédünk van, Szivacski ideje is gyorsan eljöhet Storcknál. A szakember az U21-es válogatottból is jól ismeri a játékost.

Sallai Roland (Puskás Akadémia): Storck egyértelmű kiszemeltjei közé tartozik a Puskás Akadémia 19 éves támadója is, aki Elefántcsontpart ellen már játszhatott is nagyjából negyedórát a válogatottban. A bő Eb-keretben ott volt, a tornán nem, de a vb-selejtezőkön akár újra előveheti a kapitány, kérdés azonban, hogy erre az NB II-ben mekkora esélye lehet. Közel sem kizárt, hogy emiatt is klubot vált az élvonalban már 17 évesen debütált tehetség.

Vida Kristopher (Dunaszerdahely): Hollandiában bontogatta szárnyait, gólt lőtt az Ajaxnak is, de végül távozott a De Graafschap együttesétől (korábban a Twente játékosa is volt) a 21 éves, egykoron a Videotonban, majd a Honvédban is megfordult szélső. Dunaszerdahelyre tette át székhelyét, ahol már lőtt is egy nagyszerű gólt, nem mellesleg a közelség miatt Storck, illetve segítői szeme előtt is lehet.

Vida gólja 3:30-tól a videón:

 

Hahn János (Paks): A Paks csatára 21 évesen már rutinos NB I-es játékosnak mondhatja magát, 55 élvonalbeli meccse van már, Csertői Aurél is komolyan számol vele. Jó felépítésű, gyors, mindkét lábával jól lő, akár hamarosan felhívhatja magára a kapitány figyelmét.

+1: Kocsis Gergő (Dunaszerdahely): Az egyik legbiztosabb helye lehetne a listán, ha nincs súlyos sérülése (keresztszalag-szakadása), amely miatt új klubja, a Dunaszerdahely rendelkezésére sem állhat majd hónapokig. Maga Storck szúrta ki tavasszal a Puskás Akadémia második csapatában, az NB III-ban, konfliktust is felvállalt a fiatal védő mellőzése miatt a felcsúti klubbal. Ha felgyógyul és formába lendül, talán meghívót kaphat. Az előzetes Eb-keretben is szerepelt.