Hétfő este az írországi Európa-bajnokság negyeddöntőjében lépett pályára az U17-es magyar válogatott, amely a remek erőkből álló Spanyolország ellen egy győzelem esetén nemcsak az elődöntőt, hanem a világbajnoki részvételt is kiharcolta volna.

Preisinger Sándor szövetségi edző csapata bátran kezdett, az első veszélyes lövés is fiataljaink, egészen pontosan Ominger nevéhez fűződött, aki 21 méterről vette célba Martínez kapuját, ám fél métert tévedett. Ezt követően a spanyolok is rákapcsoltak és a 7. percben kis híján a vezetést is megszerezték, miután óriási tűzijáték volt a kapunk előtt, előbb Valera négy méterről a felső lécet találta el, majd Pino próbálkozása után a gólvonalról tisztáztunk. Négy perccel később viszont már nem volt szerencsénk, Navarrotól Jordi Escobar elé pattant a labda a tizenhatoson belül, aki hét méterre a kaputól becsapta Horváthot, majd a bal alsó sarokba tekert a kapufa segítségével, 0-1.

A bekapott gól után bátrabb és kezdeményezőbb lett a magyar válogatott, ám helyzeteket sajnos nem sikerült kialakítani. A spanyolok közelebb jártak az előny megnöveléséhez, a 20. percben Escobar nagy helyzetben a bal kapufa mellé lőtt, majd közvetlenül a szünet előtt egy szöglet utáni kavarodás okozott veszélyt a kapunknál, de végül sikerült felszabadítani.

A második félidő álomszerűen kezdődött, az 50. percben Kata passza után Ominger 20 méterről, szemben a kapuval remekül csavar a bal sarokba, a spanyol kapus csak ujjheggyel tudott hozzáérni, 1-1.

Az egyenlítésünk után is egyenrangú ellenfelei voltunk a spanyolok válogatottnak, amelynek kellett kis idő, hogy újra mezőnyfölényt tudjon kialakítani.

Hegyinek ezt követően csak a 73. percben akadt újra dolga, de akkor a meccs bravúrját sikerült bemutatnia: Pino tíz méterről próbálkozott, lapos lövését óriási bravúrral védte a magyar kapus. A hajrában aztán nagy nyomást helyeztek ránk a spanyolok, az utolsó tíz percben szinte sorra érkeztek a próbálkozások Hegyi kapujára, a magyar kapus azonban állta a sarat, és egy-két szituációnál pedig szerencsénk is volt.

A rendes játékidő végül döntetlennel zárult, így azonnal következett a tizenegyespárbaj, ahol az első négy körben egyik fél sem hibázott, majd az ötödik rúgásnál Németh jobb alsóba tartó lövését védte Martínez, Moreno pedig magabiztosan lőtt a léc alá.

A magyar válogatott így csütörtökön az ötödik helyért lép pályára Belgium ellen – ha sikerül felülmúlni a belgákat, akkor a vb-részvétel is meglesz.

U17-es Európa-bajnokság, negyeddöntő

Magyarország U17 – Spanyolország U17 1-1 (Ominger 50., ill. Jordi Escobar 11.) – tizenegyesekkel 4-5