Szalai Attila egy táplálékkiegészítő termékeket is gyártó cég meghívására mesélt az Instagramon arról, milyen a profi lét a Fenerbahcénél, hogyan kell tudatosan készülni, edzeni és táplálkozni, mielőtt háromnaponta pályára lépne, és kiderült az is, milyen irigylésreméltó körülmények szolgálják a játékosokat a török klubnál.  Nyilatkozatából idézünk az alábbiakban, témakörök szerint.

A pörgös menetrend okozta kihívásokról

A tegnapi nap folyamán érkeztem vissza a klubomhoz Isztambulba. Előtte a válogatottal szerepeltünk a világbajnoki selejtező mérkőzéseken. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mióta elkezdődött a bajnokság, augusztus 15. óta háromnaponta meccset játszom, úgyhogy igazából azóta úgy zajlik az életem, hogy mérkőzés, regeneráció, taktikai edzés és ismét mérkőzés. De hála Istennek a profi körülményeknek, illetve annak, hogy nagyon magas szinten igyekszem mindenre odafigyelni, a regenerációra, a táplálkozásra, a pihenésre, jól érzem magam, és úgy gondolom, hogy ezért jól is szokott ez sikerülni.

A tudatos életmódról, amit az élsport megkíván

Igazából mindig is igyekeztem tudatosan mindenre odafigyelni. Ez egyébként annak is köszönhető, hogy a szüleim is ugye sportolók voltak, édesapám szintén válogatott labdarúgó volt, illetve édesanyám pedig kézilabdázott és atletizált, ezért ők is azért próbáltak ebbe az irányba egy picit terelgetni, segíteni, hogy tényleg azért mérkőzések előtt mit kell enni, hogyan kell felkészülni az edzésre, mérkőzésre, utána pedig jönnek a különböző regenerációs praktikák, folyamatok.

Úgy gondolom viszont, hogy ebben az áttörést az jelentette, amikor Ausztriába kerültem és ott abban az akadémiai rendszerben tényleg szembesültem azzal, hogy mi is igazán a profizmus, hogy tényleg mit jelent az, hogy sporttáplálkozás, mit jelent az, hogy megfelelő pihenés, hogyan is néz ki egy felépített edzés egy akadémista számára.

Ez egy tanulási folyamat úgy gondolom, mindenben lehet fejlődni, hogyha nyitott rá az ember, és tényleg keményen dolgozik. (…) komplex ez a sportág, a versenysport maga, úgyhogy igyekszem minden apró részletre is odafigyelni, hiszen

ha az embernek csak egy százalék fejlődésére van lehetősége minden nap, akkor az rengeteget számít a mai világban, a mai futballban, hiszen sokszor milliméterek, centiméterek döntik el a mérkőzések sorsát, hogy éppen odaér-e az ember, vagy éppen nem ér oda abban az ütemben.

Arról, hogyan változott az alkata az évek során

– Vékony, szálkás gyerek voltam, ehhez képest most 88 kiló vagyok, inbodyval 8,4 százalék a testzsírom, de klubnál a bőrredőméréssel 4,5 százalék volt ugyanez. (…) Tényleg igyekszem mindenre odafigyelni. Adott hozzá a profi háttér is, de a lényeg a rengeteg munka és a megfelelő táplálkozás, illetve pihenés. Igazából ennek úgymond a gyümölcse mindez. Mindig is igyekeztem tudatosan felépíteni az edzéseimet, az étkezéseimet, ebbe nagyon könnyen bele lehet tanulni, és hogy ha az embernek megvan a megfelelő elhivatottsága, akkor ezt egy rendszerré is lehet alakítani. 

A Fenerbahcénél meglévő körülményekről

A klub edzőközpontja tényleg varázslatos, abszolút az európai elit kategóriába tartozik. Ami a táplálkozás vonalat illeti, az egyik központban üzemel igazából 0-24 órában egy konyha és egy kiszolgáló részleg, ahol napi két közös étkezése van a csapatnak, de igazából  a játékos – hogy ha valaki esetleg ott alszik, vagy különböző okoknál fogva edzésidőponton kívül is ott tartózkodik – bármikor tud étkezni. Az ottani menüt egy dietetikus állítja össze, és ő is folyamatosan ott van, amikor étkezések zajlanak, tehát ő figyeli a játékosoknak egyénre szabottan, hogy kinek mennyi a fehérje-, illetve a szénhidrátbevitele A különböző salátákat ő állítja össze, úgyhogy ez az étkezés része is nagyon-nagyon profi, meg van oldva. A stábban még három orvosunk van, akik szintén ott vannak a pályán egész nap, bármikor elérhetőek a masszőrök, illetve a fizioterapeuták – akik szerintem minimum tízen vannak. Tényleg hatalmas a masszázshelyiség, egyszerre nyolc ágyon tudnak játékosokat kezelni. Úgyhogy nem szokott összetűzés abból kijönni, hogy éppen valaki egyszerre szeretne masszíroztatni, vagy terapeutás kezeléseket kapni. Ami pedig a különböző regenerációs folyamatokat illeti: nálunk is megtalálható a hidegkamra, az úgynevezett jegezés, edzések, mérkőzések után. Van a török fürdő, ami egy gőzfürdőnek tudható be. Ott a szauna, az úszómedence, itt is gyakran végzünk mérkőzés után mobilizációs, regeneráló gyakorlatokat, illetve sérülésekből való visszatéréskor is nagyon hasznos. Illetve a konditermünket is ki kell emeljem, hiszen egy fantasztikus létesítmény két szinttel, mindenféle gép megtalálható, legyen szó akár edzés előtti prevencióról, vagy éppen erőfejlesztésről. Abszolút a legjobb lehetőségek állnak rendelkezésünkre amellett, hogy mondhatom így, hogy szinte minden játékosnak egyéni programja van, és ezt ugye edzők felügyelik. Tehát nekem is van egy számomra kiszabott edző, aki azzal foglalkozik, hogy az én edzés előtti prevenciós programon, illetve az edzés utáni nyújtó, mobilizáló, vagy éppen erősítő programokban nekem tudjon segíteni.

A csapatnál uralkodó hangulatról – a válogatott is szóba került

A hangulat szempontjából a válogatottat és a Fevert is egy kalap alá vehetem, hiszen mindkét csapatnál rendkívül jó az összhang, nagyon jó a csapategység, és úgymond családias a hangulat.

Sokszor viccelnek ezzel játékosok, hogy “többet látlak téged, mint a családtagomat, vagy éppen a páromat, vagy a szüleimet”, de az a vicces ebben úgymond, hogy ez tényleg nem vicc… Gyakran napi 6-7-8 órákat együtt töltünk.

Rengetegszer van edzőtábor, nálunk itt a klubnál az a bevett szokás, hogy minden mérkőzés előtt, sokszor még mérkőzés után is együtt bentalvás van. Itt azért tényleg nagyon komoly barátságok is kialakultak már. Igazából igazából nagyon jó a hangulat, és úgy gondolom, hogy egy csapat életében rengeteget is számít mind a bajnokság, illetve a különböző kupaporondok szempontjából, hogy igenis egy erős csapategység és egy erős csapatmentalitás.

A neves kérőkről

Természetesen az embernek az egy jófajta visszaigazolás, hogy ilyen európai topklubokkal egy lapon említésre kerül, vagy hogy ilyen kluboknál az érdeklődés felmerül. Nagyon örülök neki, de különösebben azért nem foglalkozom vele. Szeretek tényleg mindig az aktuális feladatra koncentrálni, az pedig ugye a következő edzés, illetve a következő mérkőzés. És természetesen nagyon-nagyon jól érzem magam a klubomnál. Úgy gondolom, hogy karrierem szempontjából is egy remek helyre kerültem az elmúlt télen, és itt tényleg minden lehetőség adott a fejlődésre, én pedig igyekszem beletenni a kemény munkát.

Szalaival pótolná a topligás BL-csapat a Chelsea által csábított védőt – sajtóhír