A Svájc és Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezők előtt a magyar válogatott sajtótájékoztatót tartott a Telki edzőközpontban. Bernd Storck elsőként a mostani keretről nyilatkozott.

– Egyet kellett kényszerűen változtatni: Hangya helyett Szabó Jánost választottuk – kezdte Storck. – Az elmúlt időszakban jó teljesítményt nyújtott ahhoz, hogy lehetőséget kaphasson a mostani mérkőzéseken. Nem rossz a svájciak mérlege, 8 találkozóból 8 győzelmet arattak, úgyhogy nagy kihívás lesz az összecsapás. A régi szintre hoztuk magunkat, győztünk legutóbb a lettek ellen, és harcosan játszottunk a portugálok ellen is. Ha megnézzük a csapat összetételét, akkor látjuk, hogy nem lehet összehasonlítani az andorrai kerettel. Néhány csatárt tényleg nélkülöznünk kell, de a mostani csapat meg fogja állni a helyét, motiváltak vagyunk. Nincs veszítenivalónk, megpróbáljuk a lehetetlent lehetségessé tenni. A legfontosabb, hogy szeretnénk 11 játékossal végigjátszani a mérkőzést. Nem csak a portugálok ellen teljesítettünk jól, hanem a lettek ellen is. A portugálok ellen is törtek előre a fiúk. Hiába volt ez egy vereség, a szurkolók tapssal biztattak minket, elégedettek voltak.

Storck szerint a nyolc meccsen szerzett 10 pont ellenére is egyértelmű a válogatott fejlődése.

Láthatjuk, hogyan teljesítettünk az Eb során. Attól függetlenül, hogy hány pontot értünk el, összességében azt láthatjuk, hogy a válogatott mindenképp javítani tudott a teljesítményén. A labdabirtoklás terén, abban, hogy milyen helyzeteket tudunk kialakítani, nagyon sokat léptünk előre a két évvel ezelőtti helyzethez képest.

– Megvan az akarat a játékosokban, hogy jól tudjanak teljesíteni. Nagyok az elvárások, mindenkinek együtt kell élni ezzel, de tudnunk kell, mik a feladataink. Pozitívan értékeljük a mostani fejlődést. Arra kérek mindenkit, hogy ne legyenek túl nagyok az elvárások, és fogadják el azt, hogy a fiataloknak is lehetőséget adunk.

A német tréner azt is elmondta, mit szeretne látni a svájciak ellen.

– Itthon is bebizonyítottuk, hogy bátran játszunk. Fontos, hogy kemény védekezésünk legyen, ebből kitörve alakítsunk ki gólhelyzeteket. Örülnünk kell annak, hogy nemzetközi szinten mérkőzéseket játszunk. Szeretnénk ezeken pontot szerezni, igaz, most volt néhány szükségtelen vereség is. Fontos, hogy levonjuk a tanulságot. Ha mindig teljes a keret, jobb eredményeket érhettünk volna el, ezt az elmúlt meccsek is bizonyították. Ha annyian kiesnek, mint az Andorra elleni mérkőzésen, az nehéz helyzetbe sodorhat minket. Fontos azonban, hogy a fiataloknak is megadjuk az esélyt, hogy lehetőséget adjunk nekik, mert ők csak itt játszhatnak nemzetközi meccseket, ezt el kell fogadnom.