“Magyarország reméli, hogy tovább élheti reneszánszát Portugália ellen is” – ezzel a címmel jelent meg hosszabb cikk az Eb legjobb 16 gárdája közé került nemzeti csapatról a brit The Guardianben.

A britek Bernd Storck és Andreas Möller, illetve stábjuk kinevezésében látja a sikerünk egyik kulcsát.

A német edző német mentalitást hozott magával – idézi a lap Szalai Ádámot, hozzátéve, hogy a mieink vasfegyelemmel, fáradhatatlanul és rendkívüli hatékonysággal tették eddig a dolgukat, könyörtelenül kihasználva a hibákat.

A német páros egyik tagja, a világ- és Európa-bajnok Andreas Möller így beszélt Storckkal való szakmai kapcsolatáról.

Együtt játszottunk, a Bundesligában futballoztunk sok-sok mérkőzésen- Mindketten tudjuk, mi kell ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen. Bernd egy olyan ember, aki a futballban éli napja 24 óráját.

Bernd Storck szövetségi kapitány így nyilatkozott az eddigi megszerzett 4 pontunkról és a továbbjutásról:

A fiúk több mint megérdemelték. Ha valaki azt mondta volna a torna előtt, hogy négy pontunk lesz, nem biztos, hogy elhittem volna. Piszkosul büszke vagyok a csapatra! Ennyi sikeretelen év után ez óriási dolog a szurkolóink számára is.

A portugál meccsről (szerda, 18 óra) a magyar keret egyik legrutinosabb tagja, Juhász Roland is beszélt a lapnak.

Az egész portugál csapatot meg kell állítanunk, nem csak Ronaldót. Nem azért jöttünk ide, hogy nyaraljunk, sokkal inkább azért, hogy megmutassuk, igenis helyünk van az Európa-bajnokságon – tette hozzá a Videoton 32 éves játékosa.

Storck azt is kifejtette többek között, miért játszott több, nagy közönség előtti edzőmeccset is a válogatott az Eb-t megelőzően.

Otthon a játékosok nagy része 2000 néző előtt játszik. Nem működött volna, ha idejövünk és egyből 50-60 ezer ember előtt futballozunk. Óriási volt a várakozás a válogatott meccsei iránt, az utolsó felkészülési találkozónk otthon talán teltházas is volt. De a magyar bajnokság egy másik történet, a stadionok egy része öreg és elavult, nem túl jó a színvonal sem sokszor, és a szurkolók többsége inkább a TV-ben követi a találkozókat. Remélem, ez egy jobb jövő kezdete, biztos vagyok benne, hogy ez a csapat képes lehet történelmet írni. Fizikálisan már sokkal jobbak vagyunk, mint az elmúlt években, de taktikailag is sokkal több már a lehetőségünk – tette hozzá a német kapitány.

-Tudom, milyen sikeres volt a labdarúgás régen Magyarországon. de ez egy nagy súly is a játékosokon. Az agyam azonban a jövőn és a fejlődésen dolgozik. Az Eb után jönnek a vb-selejtezők, ahol szeretnének ugyancsak jól teljesíteni.

Jó lenne, ha a mostani szereplésünk nem csak egy fellángolás volna, a magyar foci nagy feladata az, hogy hosszabb távon is kimozduljon a szürkeségből – fűzte hozzá a kapitány.