Marco Rossi szövetségi kapitány az olasz Calciomercato-nak beszélt a válogatottról és a magyar tehetségekről is picit bővebben.

A horvátok legyőzéséről

Horvátország a legerősebb keretével utazott Budapestre, Perisic, Lovren és Rebic is felépült. Amikor egy nálad erősebb csapattal találkozol, minden szempontból a legjobbadat kell nyújtanod, legyen szó akár a taktikáról, de technikai értelemben is. Most sok összetevő megvolt ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

Szoboszlai Dominikról és az iránta érdeklődő olasz klubokról

Eddig csak az utánpótlás-válogatottakban szerepelt, de múlt csütörtökön bemutatkozhatott az A-csapatban is, Szlovákia ellen. Kiemelkedő technikai adottságai, képességei vannak, de elsősorban a korához képest mutatott érettsége és nyugalma nyűgözött le. Bár több klub is kiszemelte már magának, szerintem jól döntött, amikor a Salzburggal együtt úgy határozott, hogy még marad osztrák csapatánál, legalább másfél évig, és majd akkor eldöntik, melyik kérő ajánlatát fogadják el. Az biztos, hogy komoly licit indul majd érte, amelyben nagy harcot vívnak majd az olasz klubok, kivéve, ha a Juventus is úgy dönt, tényleg meg akarja venni Szoboszlait…

Kik azok a magyar tehetségek, akiket még Olaszországba ajánlana?

A legnagyobb tehetségek még inkább az U19-ben játszanak, ilyen Csoboth a Benficából, Szerető a Ferencvárosból, Schön az MTK-ból, de ott van Schäfer is, aki már eligazolt Genovába, ahol egyelőre a Primavera-csapatban kapott szerepet. Olaszországban azért megvan mindig a hezitálás, ha fiatal játékosokat kell játszatni…pedig sokat érhet a bátorság, ott van például Roberto Mancini szövetségi kapitány is, akik azoknak a fiataloknak is hajlandó bizalmat adni, akik esetleg klubjaikban nem kapnak akkora vagy állandó szerepet.

A szlovák meccsről és Hamsíkról

Jól ismerem Marek képességeit, Szlovákiából is, hiszen a DAC edzőjeként dolgoztam ott, és a klub történetének legjobb helyezéseként a harmadik pozícióban végeztünk az élvonalban. Nem véletlenül lett Hamsík többször is az év játékosa hazájában, de úgy gondolom, Skriniar még rajta is túltesz majd, ami a válogatottságok számát illeti. Ellenünk is jól játszott Hamsík, semmi extrát nem hozott, de úgy futballozott, mint aki Európában és nem Kínában légióskodik.

Az edzői felfogásáról, példaképéről

Engem a nagy kihívások éltetnek, mint például az, hogy kevés esélyünk van kijutni az Európa-bajnokságra, mi mégis hiszünk benne, hogy képesek vagyunk rá. Az eredmények viszont nem csak úgy jönnek, és mégha a válogatottnál nincs is sok idő a közös munkára, mindent megteszünk a kijutásért. Akkor döntöttem el, hogy edző leszek, amikor az argentin Marcelo Bielsa kezei alatt játszottam Mexikóban: ő egész egyszerűen a megszállottja volt a taktikai felkészítésnek, milliószor elgyakoroltatta velünk a figurákat, és sikerült átültetnie belém ezt a fajta szenvedélyt. 

Kádár vagy Nagy Ádám lehet a következő 100-szoros válogatott? – Dzsudzsák minden idők rekordere lehet