Willi Orbán állapotáról

– Mi azért hívtuk meg Willit a mostani összetartásra, mert az, hogy ő 4 napig nem játszott és volt egy kis láza, nem hiszem, hogy az ő esetében jelentősen visszafogná a teljesítményét. Egy kiváló játékos, aki ezt megelőzően háromnaponta játszott a Bundesligában és a BL-ben, ő azonnal játszhat, már Albánia ellen is. Önök is tudják, hogy az első mérkőzés most fontosabb, mint a második. Remélem, hogy Willit az első másodperctől kezdve játszathatjuk, majd ezt megvizsgáljuk, de remélem, ez lesz a helyzet.

Szalai Ádám pótlása

– Ha most azt szeretnék megtudni tőlem, hogy holnap milyen felállásban játszunk, akkor nem fogom elárulni. Hívtam meg azért játékosokat, hogy Szalait valahogyan lehessen pótolni, de egyikük sem bír azokkal a sajátosságokkal, amikkel ő rendelkezik, még Nikolics sem, ő sem egy klasszikus 9-es. A taktika terén kell változtatást bevezetnünk, különösen a labdabirtoklás fázisában. Albániában ez szakaszokban sikerült is, e tekintetben nem voltunk teljesen eredménytelenek, sikerült valami jót megvalósítanunk, de valamit változtatnunk kell a taktikán és a döntések terén is.

Magyarországon olyan klasszikus középcsatár, aki rendelkezik egy középcsatár minden fizikai adottságával és egyéb adottságával, nincsen Szalai Ádámon kívül, mármint olyan, aki nemzetközi szinten is játszana.

Ezt három éve mondom, mindig is kiálltam Ádám mellett, amikor ő vagy én kritikákat kaptunk. Nemcsak a taktikai jelentősége miatt fontos Szalai, ő egy igazi vezető alkat, a karizmája meghatározza a csapatot, de a múltban kaptam hideget-meleget azért, mert ragaszkodtam hozzá, most pedig tessék, itt van egy vészhelyzet, nem számíthatunk rá, és jön a kérdés, hogy kihez fordulhatnánk. Mint tudják, Ádámot pótolhatatlannak tartom jó ideje, ismétlem, Nikolics nem klasszikus középcsatár, egy középső ék, de nincsenek meg azok a sajátosságai, amikkel Szalai rendelkezik.

Vécsei behívásáról

– Vécsei Bálintra kifejezetten azért gondoltunk, mert nagyon jól specializálódott arra, hogy a 6-os szerepet játssza a pályán, egy előretolt védőként játszik a Fradiban is, itt az idő, hogy a válogatottban is megkérjük ennek a szerepnek a betöltésére. Ez a játéktér olyan része, ahol Nagy Ádámot és Schäfer Andrást leszámítva nincs sok választásunk.

Az albánok elleni meccsről

– Az elmúlt időszakban engem már ismerhetnek, hiszen négy éve vagyok ebben a szerepben és kilenc éve dolgozom Magyarországon Cosimo Inguscióval együtt.

Azért dolgozhatunk itt ilyen hosszú idő óta, mert bizonyítottunk valamit, ennek ellenére minden egyes alkalommal minden meccs olyan, mintha egy záróvizsga előtt állnék. Ez a kilenc év nem lehet szerencse, mert Donald kacsa nagybácsija, Dagobert bácsi sem lenne akkor olyan szerencsés, mint amilyen én vagyok.

Az albán válogatott keretében 12 olyan játékos játszik, akik topligás bajnokságban szerepelnek, a magyar válogatottnál ez a szám 4. Ez azt jelenti, hogy egyértelműen elveszítjük a mérkőzést, vagy meg lennénk szeppenve? Egyáltalán nem. Bízom a csapatomban és tudom, hogy ezen a meccsen is teljesen esélyesként állunk ki velük szemben, de nem azért, mert a FIFA-ranglistán jobban állunk, mert ennek csakis az az oka, hogy az elmúlt három évben sikereket értünk el, ez pedig annak a szerencsének köszönhető, hogy mi itt dolgozunk a válogatott. Javulnunk kell az agresszivitásban, a dinamikában, több egyéniesség kell a játékunkban, időnként fel kell vállalnunk a kockázatot, hogy ki tudjuk játszani a labdát a középpályára, hogy fel lehessen építeni onnan egy támadást. 360 fokban gyakorlatilag mindenben javulást kell felmutatnunk az albániai meccshez képest. Ehhez hozzávehetném a hozzáállást, a játék megközelítését, taktikailag jobban felépített játékot kell követnünk.

Az utolsó esélyről

– Mindenekelőtt úgy kell pályára lépnünk, hogy tudatában vagyunk annak, mit akarunk, mi áll előttünk. Benne van a vereség lehetősége is, tisztában vagyok vele, hogy ez gyakorlatilag az utolsó lehetőségünk a pótselejtezőre, de azt soha nem mondtam, hogy biztosan győzni fogunk. Amit mondtam, hogy nagyon remélem a sikert, úgy hiszem, ez is lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk azt, mennyi pozitívum történt az elmúlt időszakban és mennyi pozitívum fog történni a jövőben. Nem álltunk le a munkával és arra is kérem önöket, hogy folyamatában lássák ezt a munkát. Folyamatosan dolgozunk a gyengeségeinken, tudjuk, melyek azok a területek, amiken fejlődni kell és dolgozni kell. Három éve elkezdődött egy fejlődési folyamat, ezen meg kell tennünk még valamekkora utat. A sorsolás után azt mondtam, hogy Anglia csoportelső lesz, Lengyelország a csoport második helyére esélyes, míg a 3. és a 4. helyért küzdelem lesz köztünk és Albánia között, amellyel nagyjából hasonló erősségűek vagyunk.

Kérem is önöket, ne úgy tekintsenek minden meccsre, mint ami a nagy utolsó lehetőség valamire, ahol az utolsó golyóig folytatott küzdelmet kell vívnia az edzőnek és a játékosoknak, hanem összefüggésben, egy hosszabb folyamat részeként lássák.

Nyilván tudom, hogy ez a holnapi az utolsó lehetőség a vb-pótselejtezőre, és mindent meg fogunk tenni, hogy ezt az eredményt elérjük. Abban biztos vagyok, mert látom a srácokon, hogy nagyon koncentráltak, összeszedettek és pozitívan reagálnak az edzéseken a kéréseinkre. Nem aggódom a motivációjukat és a teljesítményüket illetően, sajnos az eredményben közrejátszik több más körülmény is, amik egy része felett nincs ellenőrzésünk, ezért az eredmény kétesélyes.

Szoboszlai formája

– Dominik mindenképpen jobb formában van, mint az előző kerethirdetés alkalmával, és ez több játékosról is elmondhatom. Ez is az egyik dolog, ami feljogosít a reménykedésre. Fizikum és atlétikum tekintetében Dominik és több csapattársa is jobb formában van, mint korábban.

Mit gondol Giovanni Costantino elbocsátásáról, számítana-e rá a jövőben a válogatottnál?

– Nem ismerek ilyen nevű embert.

Gulácsi Péter az albánokról

– A legfontosabb az albánok elleni mérkőzés, nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, csak egy győzelemmel marad a saját kezünkben a sorsunk. Célunk a győzelem, ezzel az utolsó három csoportmérkőzésre még nyitva tartanánk az esélyt a második helyre. Az Albániában elszenvedett vereség miatt is nehezebb most már a helyzetünk, de próbáljuk kijavítani azt a mérkőzést és életben tartani a továbbjutási esélyeket. A válogatott helyzete és a csapat miatt is fontos, hogy nyerjünk. Az, hogy zártkapus hazai mérkőzésünk van, semmiképp sem előny, ilyen téren mondhatjuk, hogy az albánok kerültek előnybe. Ha megnézzük a sorozatot, a két fő riválisunk, a lengyelek és az albánok ellen is nézők nélkül játszottunk hazai pályán, ez hátrány. Ki tudja, mi lett volna az utolsó tíz percben a lengyelek ellen 3-2-es vereségnél, ugyanez igaz most az albánok elleni meccsre is. A hazai mérkőzések az eredménytől függetlenül óriási élményt jelent nekünk játékosoknak is, ezért nagyon sajnáljuk, hogy nem lehetnek ott a szurkolók, ettől függetlenül mindent meg fogunk tenni, hogy megnyerjük a mérkőzést. Nincsenek jó emlékeim Albániából, hiszen a mérkőzést elveszítettük, akkor a szünetben egy biztonsági döntés volt, hogy végül a lecserélésem mellett döntöttünk, mert a fejsérülésnél abban a pillanatban sem a rövid-, sem a hosszútávú következményeket nem lehet tudni. Megúsztam a helyzetet. Nem mondom, hogy neheztelek a csatárra, nyilván választhatott volna más megoldást is, de sokkal jobban bánt, hogy a meccset végül elveszítettük. Ezért is lenne jó holnap revánsot venni és megszerezni a három pontot.

Fotó: mlsz.hu

A jelenlegi formájáról

– Hál’istennek volt már a pályafutásomban jó pár kapott gól nélküli mérkőzésem, hogy ne ez legyen a fő szempont, a lelkem szempontjából ez teljesen mindegy. Szeretnénk megnyerni a meccset, ez a legfontosabb, nyilván, ha nem kapunk gólt, azzal elég nagyban növeljük az esélyünket arra, hogy ezt meg is tegyük. Szerintem egy hasonlóan küzdelmes, kiegyenlített mérkőzés lesz a Puskás Arénában, mint kint volt. Ezért fontos az, hogy hátul stabilak legyünk, simán lehet az, hogy egygólos meccs lesz. Kapus vagyok, sajnos vannak rosszabb periódusok az én életemben is, de úgy néz ki, hogy kijöttünk a gödörből a Lipcsével, és ez a cél itt is. Az Andorra elleni mérkőzést sikerült megnyernünk, még akkor is, ha a játék akadozott és mást vártak a szurkolók a csapat teljesítményét illetően, de megnyertük a találkozót, ez volt a legfontosabb, holnap is ez lesz a legfontosabb, mert az az egyetlen útja, hogy tudjunk még a vb-kvalifikációról beszélni.

Előremenne a végén, ha döntetlen az állás?

– Nincs nagyon magas csapatunk, így az én magasságommal javítanánk az átlagon elöl, de veszélyességben nem hiszem. Eddig karrierem során ötször előrementem, abból kétszer gólt kaptunk, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Majd kinézek esetleg a szövetségi kapitányra, de remélem nem kerülünk ilyen helyzetbe, jöjjön előre inkább az ellenfél kapusa.

Vb-selejtezők: Állítsd össze Rossi Albánia elleni kezdőcsapatát!