Honlapunkon is beszámoltunk arról, hogy az október 26-án kezdődő U17-es világbajnokságra készülő magyar válogatott utolsó felkészülési mérkőzéseit játszotta múlt héten a brazíliai vébé előtt. Mint ismert, Preisinger Sándor szövetségi edző csapata előbb 4-1-re, majd 2-1-re legyőzte Horvátországot Csáktornyán.

– Mindenképpen fontos volt a csapat szempontjából, mert elég régóta nem volt együtt a társaság, továbbá a csehországi túránk nem a terveknek megfelelően sikerült, ezért mindenképpen szerettem volna, ha visszatér a csapat abba a kerékvágásba, ami jellemezte őt a selejtezők és az Eb során – kezdte az M4 Sportnak adott interjúját Preisinger. –Pozitív élmény volt, hogy azok a játékosok, akik az utolsó Eb-n és az előtte lévő selejtezőn nem voltak ott, rendben vannak, fizikailag utolérték magukat, a játéktudásuk pedig innentől kezdve a csapat rendelkezésére áll. Akik most nem voltak ott – gondolok itt Kata Mihályra, Bona Gáborra és Zuigeber Ákosra -, úgy gondolom, hogy fizikailag rendben lesznek a világbajnokság kezdetéig.

A szövetségi edző hozzátette, nekünk mindig szintet kell lépnünk, az Eb-n is sikerült már ez, hiszen nagyon komoly nemzeteket előztünk meg.

– A világbajnokság azért világbajnokság, mert a világ legjobb csapatai vannak ott, ha eredményt akarunk elérni, márpedig azt akarunk, akkor javulnunk kell. Már több mint három éve vagyok együtt a társasággal, folyamatosan gyakorlunk állandó dolgokat, amik a korukkal együtt be fognak érni.

Sokat segít, hogy sok játékosunk bekerült felnőttcsapatokba, többen játszanak is az NB II-ben, ezáltal pedig látszik rajtuk a felnőttfutball nyoma.

Letisztultabb, nyugodtabb a játékuk, ami a csapat egészét tekintve ezen a két mérkőzésen nagyon látványos volt.

A válogatott október 19-én utazik el a brazíliai Goiâniába, ahol 26-án kezdi meg szereplését az ötszörös U17-es vb-győztes Nigéria ellen. Október 29-én Ausztrália, november 1-jén Ecuador lesz a mieink ellenfele a goiâniai Olimpiai Stadionban.

– Sikerült beszerezni az utolsó selejtezőmérkőzésükről a felvételeket, amiket a kollégáimmal együtt meg is néztünk – mondta Preisinger a csoportellenfelekről. – Nekem is vannak benyomásaim, nagyjából a stratégia is kialakult a fejemben, de nyilván ők is fognak változni. Most elsősorban csak a Nigéria elleni mérkőzésre koncentrálunk.

Nigéria ötször megnyerte a vb-t, az egyéni kvalitásokra épül a játékuk, mi csapatként próbáljuk ezt ellensúlyozni és megtalálni azt a pontot, ahol megnyerhetjük a meccset.

Már elindult az a folyamat, hogy mindenféle szempontból felkészítsük őket az ott váró időjárásra, valamint az ötórás időeltolódásra. Nagyon heterogén szokott lenni a beérkezéskor a fizikai állapot, a vb előtti egy hétnek a feladata az lesz, hogy egy szintre hozzuk a játékosokat. Folyamatosan monitorozzuk őket, ki milyen állapotban van, és aktuálisan próbáljuk majd a legjobb tizenegyet kiküldeni az első meccsre.

Preisinger kiemelte, nagyon örül annak, hogy a selejtezősorozatban végigküzdötte magát a csapat és nem rendezőként lesz jelen a vb-n, mert ez még jobban emeli a részvétel értékét. Hozzátette, ő maga is izgatottan várja a vb-t, de inkább abból a szempontból, hogy mi a saját, mi a stáb feladata, és hogy az összes olyan dologra felkészüljenek, amire fel lehet.