Lassan már hét éve annak, hogy az Egervári Sándor szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott hátrányból fordítva – 1990 után először – 3-1-re legyőzte Törökországot vb-selejtezőn a régi Puskás Ferenc Stadionban.

Az akkor 26 ezer néző előtt lejátszott találkozón az olasz Daniele Orsato fújta a sípot, a nemzeti csapat a Bogdán – Vanczák, Korcsmár, Mészáros N., Kádár T. – Varga J., Elek Á. – Gera, Hajnal – Koman – Szalai összeállításban futott ki pályára. Pátkai, Pintér és Koltai csereként állt be.

A hét évvel ezelőtti kezdőből már csak Kádár, Szalai – aki nem mellékesen a második gólunkat szerezte – tagja a jelenlegi keretnek. Dzsudzsák akkor eltiltás miatt nem léphetett pályára.

A találkozón egyszer köszönetet is mondhattunk az olasznak, hiszen Pátkai elég látványos szabálytalansága ellenére “elfelejtett” 11-est adni a törököknek…

És a jelen: Október 10-én, csütörtökön a magyar válogatott ismét fontos Eb-selejtezőn lép pályára a spliti Poljud Stadionban. A magyaroknak szép emlékei vannak a spori személyét illetően, hiszen fent említett török-verés bírója, Daniele Orsato dirigálhat.

Spliti segítői Lorenzo Manganelli, Fabiano Preti és Davide Massa lesznek.

A 43 éves sípmester 2006-ban mutatkozott be az olasz élvonalban és 2010 óta FIFA-játékvezető. Orsato pályafutása alapján meglehetősen rutinosnak mondható a nemzetközi színtéren is, 48 mérkőzést vezetett már a BL-ben és az EL-ben összesen, de vb- és Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, valamint a 2011/2012-es idényben a Rapid Bukarest – Dinamo Bukarest (0-1) Román Kupa-döntőt rábízta a román szövetség.

A worldreferee.com adatbázisa szerint magyar kluboknak még nem vezetett meccset.

“Szlovákia erősebb, mint Magyarország, de…” – így kezdhetnek a horvátok az Eb-selejtezőn