A csakfoci.hu az új Fiat Tipoval utazik az Eb-n!

 

Magyarország – Portugália 3-3 (Gera 19., Dzsudzsák 47., 55., ill. Nani 42., C. Ronaldo 50., 62.)

Valószínűleg nem volt ember a Földön, aki az Eb előtt megjósolta volna, hogy az F csoport utolsó játéknapján a magyar válogatott az eredménytől függetlenül továbbjutott, míg a portugáloknak az életükért kell játszaniuk Lyonban.

Bernd Storck az alapcsapatból ezúttal pihentette a sárga lapos Kleinheisler Lászlót, Nagy Ádámot és Kádár Tamást. Ellenben négy Eb-újoncot avattunk, Korhut Mihály, Lovrencsics Gergő, Elek Ákos és Pintér Ádám személyében.

A hangulat ezúttal is fantasztikus volt a stadionban, a több mint 20 ezer magyarnak köszönhetően.

Az első lehetőség előttünk adódott, egy szép támadás végén Dzsudzsák Balázs ívelt középre, Szalai elől azonban Pepe mentett. Ezt követően a portugálok ugyan mezőnyfölényben játszottak, de az ellentámadásaink rendre veszélyesek voltak.

Sőt, a 20. percben megszereztük a vezetést: egy szöglet után a védők Gera Zoltán elé fejelték a labdát, aki 20 méterről egyből a bal sarokba vágta. Óriási gól volt! Nem sokkal később jöhetett volna a második is, Elek Ákos lépett ki, de 12 méterről leadott lövését nagy bravúrral védte Rui Patríció.

A 28. percben Cristiano Ronaldo először villant, 28 méteres lövését Király Gábor szépen tolta szögletre. Félórányi játék után a közönség már „ollézott” minden magyar labdaérintésnél, a portugálok pedig csak szabálytalanságok árán tudtak labdát szerezni.

A 40. percben ellenfelünk lőtt egy szabálytalan gólt, Pepe már lesről tette vissza a labdát a közelről a kapuba bombázó Naninak. A szünet előtt azonban sajnos egy szabályosat is: Ronaldo ugratta ki Nanit, aki 10 méterről kilőtte a rövid sarkot.

A második félidőben Gera Zoltán helyett Bese Barnabás jött ki a pályára, ami azt jelentette, hogy már az összes mezőnyjátékosunk lehetőséghez jutott az Eb-n.
A játékrészt álomszerűen kezdtük: Dzsudzsák 26 méteres szabadrúgása irányt változtatott André Gomesen és a labda védhetetlenül vágódott a léc alá. Egy perccel később Lovrencsics is betalálhatott, volna, de kissé szélről leadott lövése a kapu mellett kötött ki. Sajnos a portugálok szinte azonnal egyenlítettek: Ronaldo közelről sarokkal pörgetett a hosszúba.

Ha valaki azt gondolta volna, hogy ezzel a portugálok magukhoz tértek, az nagyot tévedett. Az 55. percben Dzsudzsák szinte ugyanarról a helyről végezhetett el szabadrúgást, mint a gólnál, ezúttal azonban a sorfalba bombázott, a játékszer visszakerült hozzá és 18-ról a jobb sarokba tekert. Ez is hatalmas gól volt.
A 63. percben harmadszor is egalizált Portugália, az öt és felesen egyedül hagytuk Ronaldót, aki közelről a kapuba fejelt. Szinte azonnal a középkezdés után újra átvehettük volna a vezetést, Elek 11 méteres lökete azonban a kapufán csattant.

A 71. percben Szalait Németh Krisztián váltotta, a hajrában pedig a nagyot futballozó Lovrencsics helyén Stieber Zoltán folytatta. A végén már nem kerültek veszélybe a kapuk, 3-3 lett a vége.

Óriási meccset játszottunk a portugálokkal és a döntetlennek köszönhetően csoportelsőként mentünk tovább, a nyolcaddöntőben az E csoport második helyezettje (Belgium, Svédország vagy Írország) vár ránk. Ráadásul hat gólt szereztünk a három meccsünkön, erre eddig csak Wales volt képes ezen az Eb-n. Az álom folytatódik!

A helyszínről tudósított: Privacsek András és Mokány Lajos

 

Izland – Ausztria 2-1 (Bödvarsson 18., Traustason 94., ill. Schöpf 60.)

A találkozó 18. percében Izland szerzett vezetést, Bödvarsson volt eredményes (1-0). Az osztrákok ezt követően mindent elkövettek az egyenlítésért, a 37. percben példának okáért büntetőt rúghattak, de Dragović a jobb kapufára lőtte a labdát. A 60. percben aztán összejött az egyenlítés Schöpf találatával (1-1), ennek ellenére a végén Izland örülhetett, a 94. percben ugyanis Traustason gólja eldöntötte a meccset (2-1).