Vasárnap 18:00-tól a világbajnoki ezüstérmes Horvátországgal játszik Eb-selejtezőt a magyar válogatott. A vendégcsapat nem csupán a fogadóirodák ajánlatai alapján számítanak a párharc toronymagas esélyesének, a számadatok túlnyomó többsége is Modricsék malmára hajtja a vizet.

Pénz beszél

A magyar labdarúgó válogatott összértékét a Transfermarkt 55,25 millió euróra becsüli, míg a horvátok értéke 396,2 millió euró. Délnyugati szomszédunk legmagasabban jegyzett játékosa, az 50 millióra taksált Ivan Rakitic egymaga több, mint 3-szor annyit ér, mint a 15 milliós Willi Orbán.

A két nemzeti tizenegy közös múltja sem felénk billenti a mérleg nyelvét: az 1940 óta lejátszott 10 hivatalos találkozóból csupán egyszer ünnepelhettek hazánk legjobbjai 6 döntetlen és 3 horvát siker mellett. Tovább rontja a statisztikát a tény, hogy tétmérkőzésen eddig csak egy horvát győzelem, és egy döntetlen született.

Az évek, meg a rutin

Bár átlagéletkor tekintetében Magyarország (26,4) csapata Horvátországé (26) előtt jár, a tapasztalat is a vendégeknek kedvez: a Marco Rossi által Szlovákia ellen pályára küldött kezdőcsapata 286 válogatottságot tudhatott magáénak, míg Zlatko Dalic tanítványai 485 mérkőzéssel a hátuk mögött szálltak harcba Azerbajdzsán ellen.

A magyar válogatott két újoncot avathatna Holman Dávid és Gazdag Dániel személyében, míg a horvátoknál csupán a harmadik számú kapus, Simon Sluga nem öltötte magára a nemzeti színű mezt. Rutinos játékosok tekintetében is jobban áll Horvátország: nekik 9 játékosuk játszott már legalább 30-szor a válogatottban, míg nekünk csupán 4.

“A magyarok nem voltak rosszak Szlovákiában” – Nem becsüli le Dzsudzsákékat a horvát kapitány

Érdekes, hogy az átlagéletkorbeli különbség ellenére a magyar válogatott legidősebb és legfiatalabb játékosa is fiatalabb az azonos szerepet betöltő horvátnál. Nálunk Dzsudzsák Balázs 32 éve, és Szoboszlai Dominik 18 éve jelenti a két végletet, míg az ellenfélnél a 33 éves aranylabdás Luka Modric, és a 20 éves wolfsburgi Josip Brekalo között oszlanak meg a korosztályok.

Legrutinosabbnak a két csapatkapitány számít, hiszen Dzsudzsák Balázs 99 alkalommal, Luka Modric pedig 118-szor öltötte már magára hazája címeres mezét, előbbi 21-szer, utóbbi 14-szer talált az ellenfelek kapujába. Talán a nemzetközi tapasztalatnál is fontosabbnak mondható a topligás játékosok száma, ahol ugyancsak elsöprő a horvát fölény: 15 játékosuk játszik a legmagasabb szinten, szemben Gulácsival, Orbánnal, Szalaival és Nagy Ádámmal.

A hazai forma mellettünk szól

Bizakodásra adhat azonban okot a két csapat formája: Marco Rossi kinevezése óta a magyar válogatott minden hazai mérkőzését megnyerte (Görögország 2-1, Észtország 2-0, Finnország 2-0), míg Horvátország – a semleges helyszínen megrendezett világbajnokságot nem számítva – jó ideje nem tudott nyerni otthonától távol (Anglia 2-1, Spanyolország 6-0, Portugália 1-1, Brazília 2-0).