Elődeihez hasonlóan Georges Leekens sem az első meccsén kezdi meg a kísérletezést a válogatottnál, legalábbis az újoncok számából megítélve. A kazahok és a skótok elleni “páros” meccsen is legfeljebb egy olyan játékos (Kenneth Otigba) debütálhat, aki eddig még nem lépett pályára a válogatottban.

Megnéztük, Leekens elődei mennyire voltak bátrak ezen a téren az első két meccsük során: két másik külföldi szakember is csak egy-egy újonccal nyitott, míg további két magyar edző is csak kettővel. A kivételt Pintér Attila jelentette, aki gyorsan elkezdte átformálni a csapatot.

Leekens elődje, Bernd Storck és mellette Erwin Koeman is csak egy-egy új embert vetett be az első két találkozóján, előbbi Nagy Ádámnak adott gyorsan lehetőséget, utóbbi Koltai Tamásnak.

Dárdai Pál (Fiola Attila, Dibusz Dénes), Egervári Sándor (Lipták Zoltán, Lázár Pál) 2-2 addig be nem hívott játékosnak adott bemutatkozási esélyt.

Pintér Attila bevállalósabb volt, hiszen nála hét játékos debütálhatott az első két találkozón (Futács Márkó, Kalmár Zsolt, Varga Roland, Gulácsi Péter, Lang Ádám, Korhut Mihály és Szabó János) – érdekesség, hogy közülük négyen most is ott vannak Leekens keretében, de Kalmár is tagja volt a bő keretnek, míg Korhut és Futács jelenleg nem bevethető.

Ki volt a legnagyobb kísérletező?

Pintér egyébként a teljes munkássága alatt szeretett kísérletezni, hiszen 5 meccsén 14 új arcot vetett be. A legkevésbé kísérletező kapitány Erwin Koeman volt, ő átlagosan minden második mérkőzésén vetett be újoncot. A legtöbben Egervári Sándor irányítása alatt mutatkozhattak be a válogatottban, de ő is volt a leghosszabb ideig kapitány.

Íme, a lista, melyik kapitánynál ki debütált, és milyen bátrak voltak ezen a téren

Szélesi Zoltán (2 meccsre volt megbízott kapitány): 1 újonc 2 mérkőzésen (0,5 újonc meccsenként)

Kovácsik Ádám

Bernd Storck (25 hónapig volt kapitány) – 19 újonc 25 mérkőzésen (0,76 újonc meccsenként)

Nagy Ádám, Bódi, Kleinheisler, Vida, Sallai R., Bese, Berecz, Hangya, Botka, Megyeri, Nagy Dominik, Vinícius, Márkvárt, Eppel, Kleisz, Balogh N., Tóth B., Ugrai, Nagy Dániel

Dárdai Pál (8 hónapig volt kapitány) – 6 újonc 7 mérkőzésen (0,85 újonc meccsenként)

Fiola, Dibusz, Forró, Simon Á., Poór, Szolnoki

Pintér Attila (9 hónapig volt kapitány) – 14 újonc 5 mérkőzésen (2,8 újonc meccsenként)

Futács, Kalmár, Varga Roland, Gulácsi, Lang, Korhut, Szabó J., Vécsei, Bosnjak, Heffler T., Rózsa, Simon K., Nagy Gábor, Balogh Balázs

Egervári Sándor (38 hónapig volt kapitány) – 19 újonc 34 mérkőzésen (0,558 újonc meccsenként):

Lipták, Lázár, Pintér Á., Kádár, Bogdán, Korcsmár, Stieber, Szakály P., Debreceni, Mészáros, Gyurcsó, Pátkai, Guzmics, Böde, Kovács I., Lovrencsics, Devecseri, Gyömbér, Nikolics

Erwin Koeman (25 hónapig volt kapitány) – 10 újonc 20 mérkőzésen (0,5 újonc meccsenként)

Koltai, Rudolf, Szalai, Varga J., Horváth G., Lázok, Németh K., Koman, Laczkó, Elek