A Digi Sport Reggeli Start című műsor vendége volt Mátyus János, aki jelenleg a BLSZ I-ben szereplő REAC csapatának a klubigazgatója. Az egykori válogatott focista szerint a nemzeti csapatnál nagy probléma, hogy nem tudjuk pótolni a kiemelkedő kvalitásokkal bíró játékosainkat.

– Lehet a kapitány urat kritizálni, de azt látni kell, hogy nincsen Gera Zolink és nagyon nehezen pótoljuk azt a minőséget, amit ő képviselt korábban. Lehet panaszkodni, hogy az eredmények nem jönnek, de a keretünk sem világverő. A szurkolók viszont most is ott álltak a csapat mögött. Ha Storck úr kritizálta őket, akkor az egy szerencsétlen elszólás lehetett. Ezek a nézők az elmúlt években mindenhol ott voltak, hazai pályán mindig telt ház volt, és semmiféleképpen nem gondolom úgy, hogy bármiféle negatív kritika érheti őket.

„Nem kritizálnám a kapitányt”

Mátyus szerint a szövetségi kapitány túlnyomó többségében azokat a játékosokat hívta meg a válogatottba, akikre szükség volt. A klubigazgató azt is, hozzátette, hogy ettől függetlenül nem biztos, hogy a válogatott előrelépett az Eb óta.

– Nyilván egy-két poszton lehet vitatkozni, hogy ez játsszon, vagy az játsszon, de összességében a legjobb keret állt rendelkezésre kedden. Az a fő gond, hogy nincs 2-3 garnitúránk, amely bármikor, bármilyen mérkőzésen játszhatna. Én edzősködtem és edzősködni is fogok majd remélhetőleg még. Éppen ezért nem kritizálnám a mostani kapitányt, nem lenne túl elegáns tőlem. A tények önmagukért beszélnek: volt egy óriási siker a magyar labdarúgásban, az Eb-szereplés kiemelkedő volt, de az talán kijelenthető, hogy azóta nem biztos, hogy sokat fejlődtünk.

A rossz játék ellenére a Nyíregyháza egykori trénere látott jó teljesítményeket is magyar csapatban.

– Svájcban Ugrai jól játszott, bátor volt, agresszív, kezdeményező. A hazai meccsen pedig Böde beszállt, óriási akarattal, harcossággal és gólt szerzett. A lehető legjobb választ adta, megsértődhetett volna, de nem ezt a részét fogta meg a dolgoknak.

Pintér kevesebb türelmet kapott

Mátyus szerint az eredmények mindig minősítik az adott szövetségi kapitányt és nem gondolja úgy, hogy egy külföldi tréner minden esetben jobban dolgozna hazai kollégájánál.

– Nem hiszem, hogy van ilyen dolog, hogy a külföldi edző jobb a magyarnál. Pintér Attila talán kevesebb türelmet kapott, de nem így nézném a dolgokat. Én azt nézném, ki, hogy teljesít. Nyilván kedden volt egy olyanfajta hangulat a lelátón, hogy a közvélemény azt várta: a kapitány urat váltsák le. Az eredményei minősítik az edzőt, döntsék el az illetékesek, hogy a csapat jó úton jár-e, döntsék el, hogy mennyit fejlődtünk tavaly, tavalyelőtt óta és hozzanak meg egy jó döntést.

“Leszek még edző”

A klubigazgató végül a REAC-ról is beszélt. Mátyus elmondta, hogy nem fog irreális dolgokat kérni a csapat vezetőedzőjétől, illetve szerint a gárda számára az NB I nem reális cél.

– Nem lehet kérdéses, az osztályugrás a cél a REAC-nál. Nyáron érkeztem, mint klubigazgató. Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, mindenképpen szeretnénk osztályt váltani. A legkönnyebb játékosnak lenni, a második legkönnyebb edzősködni és a legnehezebb munkát végzem most.  Mindenért én vagyok a felelős, de aktívan a meccseken nem tudok beleszólni a taktikába, meccselésbe. A célunk egyértelmű: szeretnénk abszolválni a harmadosztályba kerülést, és onnan is szeretnénk egy osztályt váltani, hogy ez egy, két vagy három év alatt sikerül, az a jövő kérdése, de azt hiszem, hogy a magyar foci palettáján a REAC most a másodosztályba való, volt első osztályú is, de az most nem reális. A Nyíregyháza jó emlék, talán túl gyorsan akartunk két osztály váltani, ami irreális volt. Itt nagyobb lesz a türelem, felőlem is a vezetőedző felé. Nem támasztok irreális követeléseket. Tapasztaltam játékosként és edzőként is sok mindent és e mentén próbálok dolgozni. A célom persze az, hogy legyek még edző, ígérem, leszek is.