Egy magyar szurkoló ellen garázdaság, egy szlovák szurkoló ellen pedig hatósági személy megtámadása ügyében indult eljárás. Rajtuk kívül a rendőrök 47 személyt igazoltattak, egy esetben pénzbírságot is kiszabtak” – idézi az ORFK közleményét a sport.aktuality.sk.

A hétfő este megrendezett Magyarország-Szlovákia Eb-selejtező kapcsán több konzuli segítséget igénylő kérvény is érkezett a magyarországi szlovák nagykövetséghez.

“A személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről bővebb tájékoztatást nem adhatok“– mondta Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője.

A sport.aktuality.sk kiemeli, hogy a hétfői Eb-selejtezőt feszült hangulat jellemezte a lelátókon. A szlovákiai vendégdrukkerek számára fenntartott szektorban a rendőröknek kellett elválasztaniuk egymástól a hazaiaknak drukkoló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat a szlovák szurkolóktól.

Hozzáteszik, hogy a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) a márciusban megrendezett nagyszombati meccs tapasztaltaiból indult ki, és előre figyelmeztette a magyarországi szervezőket a felmerülő esetleges konfliktusok kockázatára.

A vendégek szektorában a biztonságra 20 szlovák rendőr is felügyelt, akiket a Szlovák Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti megállapodás alapján rendeltek Budapestre.

Provokatív és agresszív fotók

A selejtező napján és másnapján olyan fotók terjengtek az interneten, melyek a lelátókon készültek, és többek között provokatív és vagy agresszív megnyilvánulásokat ábrázoltak. Emellett olyan információk láttak napvilágot, hogy a meccs után többen összeverekedtek.

A fentebb említett feszült légkörhöz részben az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt, amit Martin Dúbravka kapus sem hagyott szó nélkül.

A szlovák szövetség elítélte a magyarok tiszteletlen megnyilvánulását, melynek közleményben is hangot adtak, valamint ezzel kapcsolatos álláspontjáról tájékoztatni készül majd a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

Egy másik állam jelképének megsértéséről van szó, amely állam habár a sportban versenytárs, semmi esetre sem ellenség” – olvasható az SFZ kommünikéje.