Dzsudzsák előtt erre előtt Király Gábor (108) és az Aranycsapat legendája, Bozsik József (101) volt képes. Érdekesség, hogy a háromból ketten is az “újkorból” – vagyis az elmúlt két évtizedből – kerültek ki, így ennek apropóján megvizsgáltuk azt is, mekkora esély van arra, hogy a közeljövőben bővülni tudjon ez a rendkívül kis létszámú csoport. Hogy a mostani válogatott játékosok közül ki léphet esetleg Dzsudzsák nyomába, nehéz megmondani, hiszen a sérülések, a formahanyatlás, egy rosszabb időszak vagy épp egy konfliktus egy-egy kapitánnyal is sok mérkőzést vett és vehet még el a futballistáktól, ugyanakkor pusztán a számok alapján el lehet játszani a gondolattal.

Például a válogatottságok számát tekintve Kádár Tamás (55 mérkőzés) és Szalai Ádám (54) áll jelenleg a legközelebb ahhoz, hogy Dzsudzsákék nyomába lépjen, ám kettejük esete azért nem teljesen hasonló.

Dzsudzsák Balázs százados lesz a horvátok ellen, harmadik magyarként! (Y) = gratuláció!

Közzétette: csakfoci.hu – 2019. március 24., vasárnap

Dzsudzsák Balázs 27 évesen, 2013-ban jutott el az 50. válogatott meccsig, ez lehet egy jó viszonyítási pont: Szalai tavaly “már” 31 éves volt, amikor ezt a határt elérte, Kádár ugyanakkor csak 28 – ő ugyancsak 2018-ban lett “félszázados”. Mindketten erősségei és alapemberei a magyar válogatottnak, minden bizonnyal évekig ott lesznek még a keretben, de koruk alapján inkább Kádárnak van arra esélye, hogy elérje, vagy megközelítse a 100. mérkőzést, viszont ehhez 33-34 éves koráig folyamatosan ott kell lennie a csapatban – ez nem tűnik elérhetetlennek egyébként.

A mostani kulcsemberek közül Gulácsi Péter a horvátok ellen 25. alkalommal ölthette magára a címeres mezt, ami nem túl sok 29 évesen, ez a kor viszont a kapusok esetében nem ugyanaz, mint egy mezőnyjátékosnál. Ennek ellenére most nehéz elképzelni, hogy meglehet neki a 100 válogatottság. Csak viszonyításképpen: a rekorder Király Gábor kapusként például ebben a korban már 56-szoros válogatottnak mondhatta magát.

Nagy Ádám viszont komoly esélyes lehet, ha így folytatódik válogatott pályafutása. A Marco Rossinál – a kapitány elmondása szerint – kihagyhatatlannak számító középpályás mindössze 23 éves, de már 31 meccs áll mögötte magyar színekben. Akár már idén közel kerülhet a 40-hez, ennyinél még Dzsudzsák sem járt ebben a korban – így ő egyértelműen esélyes arra, hogy “százados legyen.”

A jelenlegi kerettagok vagy a “tűzhöz közel állók” közül Németh Krisztián (35) és Lovrencsics Gergő (30) is olyan meccsszámnál tart, amit érdemes megvizsgálni, ám mindketten elérték már a 30. életévet. Kleinheisler Lászlónak is megvan már a 24 – mindezt négy nap híján 25 évesen -, azaz az esetében sem lehetetlen a feladat, de ehhez 8-9 éven át tartósan ott kell lennie a csapatban. Lang Ádám 26 évesen 26-nál jár, neki még ennél is jobban fel kellene pörögnie.

Sallai Roland közel 22 évesen viszont nem áll rosszul 12 meccsel, ha a karrierje hasonlóan ível felfelé, és a sérülések is elkerülik, akkor ő az említett Nagy Ádámhoz hasonlóan az egyik nagy esélyes lehet.

Papíron odaérhetne a top-szereplők közé a 48-szoros válogatott Elek Ákos is, aki most nem volt kerettag. Esetében azonban az közbeszólhat, hogy már 30 éves, így inkább a “Szalai-kategóriába” tartozhat, sőt, a csatárral ellentétben a Vidi középpályása nem tekinthető kulcsembernek a nemzeti csapatban, így a sansza is sokkal kisebb a nagyobb előrelépésre.

Szóba jöhetne még Priskin Tamás, aki minden említettnél jobban áll a 63 válogatottságával, ám jelenlegi formájában 32 évesen eléggé távol van attól, hogy akár a 70-es határt is átlépje.

Dzsudzsák Balázs egyébként egy meccsre van Bozsik Józseftől, így akár már június közepére megelőzheti őt az akkor esedékes páros selejtezők után, utána már alighanem az motiválja a csapatkapitányt, hogy átadja Király Gábor 108-as rekordját a múltnak.

Magyar válogatottsági örökranglista, a jelenlegi TOP 10

Király Gábor 108

Bozsik József 101

Dzsudzsák Balázs 100

Gera Zoltán 97

Juhász Roland 95

Fazekas László 92

Grosics Gyula 86

Puskás Ferenc 85

Garaba Imre 82

Mátrai Sándor 81