Georges Leekensnek és a magyar válogatottnak egy nagyon fontos csatát meg kell még nyernie. Nem egy leendő ellenfélre gondolunk, hanem egy olyan dolog visszaszerzésére, amely tartósan megvolt az elmúlt években: ez pedig a szurkolók bizalma. Vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy a meccsre kilátogató szurkolók bizalma.

A válogatott már évek óta egy különálló kis szigetet jelentett a magyar futballban ebből a szempontból: amíg a hazai bajnokság alacsonyabb nézőszámai rendszeresen témát jelentettek, a válogatottnál szinte garantált volt a telt ház körüli hangulat, amely körülbelül 20 ezres nézőszámot jelentett. Történhetett bármi a magyar futballban, a fix pontot az jelentette, hogy a válogatott meccsek jegyeiért a legtöbbször verseny indult.

Ez mostanra megváltozott. Egy árulkodó adat: a csapat utolsó három meccsén egyszer sem érte el a nézőszám a 10 ezret. Szögezzük le, felkészülési meccsekről van szó, és a közép-európai térségben egy barátságos találkozón ez az adat sem mutat rosszul, de nem ezt szoktuk meg az elmúlt években.

Alábbi cikkünkben összegeztük a 2014 óta lejátszott hazai válogatott meccsek nézőszámait. Bár voltak telt házas – vagy ahhoz közeli – meccsek például Győrben és Debrecenben is, de a hitelesség kedvéért csak az ugyanazon stadionban lejátszott találkozók adatait vettük alapul, vagyis a Groupama Arénában megrendezett mérkőzéseket hasonlítottuk össze.

Táblázatunkban külön jelöltük piros színnel a tétmeccseket és zölddel a felkészülési találkozókat, hiszen az érdeklődést ezek is befolyásolják.

Az elmúlt szűk öt évben elvétve találtunk olyan – tét vagy felkészülési – mérkőzést a Groupamában, ahol ne 20 ezer körül mozgott volna a nézőszám. A legtöbb meccsre jellemzően minden jegyet eladtak (itt-ott előfordultak, hogy ennek ellenére is maradtak üres székek a stadionban). Egy kirívó esetet – 2014 novemberében, nagyon hidegben alig voltak többen 5 ezernél az oroszok ellen – leszámítva még az edzőmeccsek is telt ház közeli nézőszámot produkáltak, de legalábbis a 15 ezres határ környékén járt a mutató.

Ezzel szemben az utolsó 3 meccsen egyszer sem ment 10 ezer fölé a nézők száma. Ábránk szemléltető: 2017 végére, 2018 elejére valami megtört. A csapatnak és a kapitánynak ezt a bizalmat kell újraépítenie a következő hónapokban.