Fürjes Balázs, a Puskás Aréna építését is felügyelő, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt a vendége az M4 Sport “Góóól 2” c. műsorának, ahol a november 15-i, Uruguay elleni nyitómeccs mellett szóba került az új nemzeti stadion építésének és fenntartásának a költsége is.

– Azt szerettük volna, hogy egy közepes, átlagos árszínvonalú arénaként épüljön fel a Puskás, ez úgy látom, hogy sikerülni is fog. A legdrágább szint felesleges lett volna és Magyarország nem is engedhette volna meg magának.

Ha megnézzük az egy székre jutó költséget, illetve az elmúlt tíz év 60-70-80 ezres stadionjait, akkor látható, hogy elértük a közepes árszínvonalat. Ennél nyíltabb, Európai Uniós közbeszerzést nem is lehetett volna kiírni, a munka pedig pontosan annyiért készült el, amennyiről a szerződés volt, a menet közben nem történt drágulás.

Végül összességében 150 milliárd forintból készült el az aréna három év alatt, ez a magyar költségvetésnek kevesebb mint fél ezreléknyi kiadása volt,

az ország pedig természetesen sokkal jobb állapotban van ahhoz, hogy ez megártson neki. Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is. Úgyhogy rendben vagyunk – fogalmazott a kivitelezés anyagi vonzata kapcsán a politikus.

Fürjes hozzátette, hogy a fenntartási költségeket az első év végén lehet majd igazán belőni, az biztos, hogy felfutási idő kell például a nagy koncertszervezőknek, hogy “felfedezzék maguknak” az új budapesti arénát.

Az biztos, hogy az év 365 napjának nagy részében lesz élet és esemény a Puskás Arénában, a legkevesebb talán a futballesemény, 6-8-10 mérkőzés lehet itt egy évben, bízom benne, hogy közben fogadásból, konferenciákból, kulturális eseményekből és koncertekből minél több. Minimum a nullszaldós, majd a nyereséges működés elérésében bízunk – tette hozzá a kormánybiztos, aki azt sem zárta ki, hogy majd esetleg idővel NFL-mérkőzést is rendezhetnek majd az új nemzeti stadionban.

Puskás Aréna-nyitómeccs: Puskás ereklyéért kaphatsz jegyet