Tekintettel a világszerte tomboló koronavírus-járvány hatásaira, egyre több helyen igyekeznek csökkenteni a bérköltségeket a kluboknál, ahogy a helyi labdarúgó-szövetségeknél is ezt az elvet követik néhány országban.

Például a magyar válogatott aktuális Nemzetek Ligája-selejtezős ellenfelénél, a bolgároknál is felmerült hasonló intézkedés: Georgi Dermendzhiev bolgár kapitány bérét is csökkenthetik, míg korábbi csoportellenfelünknél, a szlovákoknál 40 százalékkal kap kevesebb fizetést a válogatott stábja. Nyugat Európában is van erre példa, az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate fizetését 30 százalékkal csökkentették, stábjának kiegészítő tagjai 15 százalékos bércsökkentést vállaltak.

Adta magát a kérdés, hogy mennyire “fenyegeti” mindez a magyar válogatott szövetségi kapitányát, Marco Rossit. Honlapunk az üggyel kapcsolatban megkereste az MLSZ-t, a szövetség közleményéből kiderül, hogy egyelőre a kapitány esetében nem lesz csökkentés, és kiemelték, hogy Rossi részt vállalt a korábbi 30 milliós adakozásból.

“Marco Rossi a családjával szűk körben, Olaszországban van. Természetesen otthon is dolgozik, készül az őszi mérkőzésekre. Rengeteg feladata van, próbálja elvégezni azon munkák jelentős részét, amelyekre az őszi, szokatlanul zsúfolt programban várhatóan nem lenne ideje. A kapitány fizetése az MLSZ-nél nem csökkent, de a járvány elleni harcban résztvevők javára – a válogatott játékosokhoz és a szövetséghez hasonlóan – ő is adakozott” – olvasható a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos válaszában.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a szövetség döntésére hatással volt az is, hogy az olasz szakember szerződése úgy épül fel, hogy az alapbére a “megszokott” kapitányi fizetésekhez képest nem magas, így ezt tudja tartani az MLSZ, Rossi keresete akkor ugrana meg jelentősen, ha a válogatottat kijuttatná az Eb-re.