Dárdai Pál az M4 Sport szakértőjeként beszélt a nagy visszhangot kapott, Ausztria elleni győzelemről és arról is, miért kell most “elfelejteni” azt.

 – Megérdemlik a játékosok a pozitív visszajelzéseket, de gyorsan kell regenerálódniuk, mert, ahogy mondtam is korábban, az osztrákok ellen volt a legtöbb esélyünk, a másik két mérkőzés nehezebb lesz. Az Izland elleni meccsre fejben és fizikálisan is regenerálódnunk kell, hogy ugyanolyan koncentráltan tudjunk játszani 90 percen át, mint az osztrákok ellen. Egy újabb győzelem hatalmas dolog lenne, de egy döntetlennel is meglenne sok minden, de még így, ahogy a csoport alakul, még veszélyes is lehet. A lényeg, hogy ugyanúgy játsszunk, ugyanazzal az önbizalommal, ahogy tették, a kondíció meglesz, jól elkapta Bernd Storck, ez, és az egység az ereje a csapatnak.

A Hertha BSC vezetőedzője alaposan kivesézte a szombati ellenfél, Izland alapvető játékát, azt, hogy mire kell elsősorban figyelnünk.

Ők mindig 4-4-2-t játszanak, nem játszanak soha mást, nem is szeretnek labdát birtokolni.

Ha pontrúgás van ellenük, még azt is szeretik megkontrázni, még az is veszélyes lehet. Nem lesz egyszerű, türelem kell hozzá. Nekünk már van három pontunk, nekik még nincsen, úgy kell összeraknunk a mérkőzést, hogy előbb-utóbbi kijöjjenek és mi is tudjunk kontrázni, mert egy erős labdabirtoklással is nagyon nehéz lesz őket kijátszani, nagyon fegyelmezettek és kevés gólt kapnak. Sok helyzetük nincs, de a támadó pontrúgásokból is nagyon jók. Ha az ember az előző 3-4 mérkőzést végignézte – én megtettem, hogy ne mondjak hülyeségeket –, akkor az osztrákoknál lehetett érezni, hogy nem azt játsszák, amit szoktak, az izlandiak viszont továbbra is teszik ugyanúgy a dolgukat.

Dárdai szerint nehéz lesz, de meg kell találnunk az ellenszert az északiak játékára.

Fizikálisan mi is jók vagyunk. Vannak “játszó”, technikailag jól képzett játékosaink, akik futballoznak, érzik a kis játékot, tudnak passzolni. Ettől függetlenül az izlandiakat nehéz kipasszolni, a szélről beadott labdákat meg kifejelgetik. Érdekes lesz, kíváncsi vagyok, hogy igazodnak hozzánk, hogy milyen tempója lesz a mérkőzésnek, mert az osztrák meccsnek nem volt olyan, mint amilyet vártam. Ezúttal nekünk kell jó taktikát alkalmaznunk, szemben az első mérkőzéssel, amelyen az ellenfélhez alkalmazkodtunk. Az osztrákok ellen is teljesen jól meg volt szerkesztve a mérkőzés – mondta a szakember.

A magyar válogatott volt szövetségi kapitánya bízik benne, hogy a német szakvezetésnek köszönhetően megvan a kondíció és a fegyelem a magyar csapatnál.

Abban bízom, hogy a németekhez hasonlóan mi is egyre jobbak leszünk, sokáig bírjuk. A magyar csapat kihozta a 100 százalékot az első meccsből, ezt kell tartania. De Bernd ebben igazi mester.

A fiatal szakember szerint nagy veszteség lenne, ha az osztrákok ellen sérülést szenvedő Fiola Attila nem játszhatna a szombati összecsapáson.

Fiola kulcsjátékos, mert nem hibázik, segíti a támadásokat, a pontrúgásoknál pedig el tudja fejelni a labdát.

Dárdai az Eb-n azt tapasztalta, hogy “a kiscsapatok, amíg bírják, tudják tartani magukat”. Ha utána megszerzed a vezetést, ez erőt ad. Nagyon fontos ezen az Európa-bajnokságon, hogy ki és mikor rúgja az első gólt.”

Nyerj pénzt az olasz és a spanyol válogatottal: fogadj remek szorzókkal – kattints!