Hazája, majd a Honvéd elhagyásáról

A Scafatesénél, és a Cavesénél volt, hogy ingyen dolgoztam, mert nem fizettek ki. Emellett meg kell említeni, hogy egyszer a stadionban inzultálták a feleségemet, sőt le is köpték. Ezek után biztos voltam benne, hogy otthagyom az edzősködést. A testvérem, aki egy számvitellel foglalkozó céget működtet, munkát ajánlott nekem.

Később aztán Budapesten jártam. Egy barátom, aki olasz étteremtulajdonos, ismerte Fabio Cordellát, a Honvéd akkori sportigazgatóját. Neki köszönhetően csatlakoztam egy nagy múltú, de nehéz jelenű klubhoz.

Kevés pénz és sok fiatal. Olyan ellenfelekkel szemben, mint a Debrecen, a Győr, a Vidi vagy a Ferencváros, esélyünk sem volt tartani a lépést.

4 forduló volt hátra. A Honvéd 8. volt a 16-ból, szóval nem álltunk rosszul. Én és a másodedzőm, Cosimo Inguscio azonban úgy döntöttünk, hogy távozunk, mert a csapat tovább gyengült és fiatalodott.

Második honvédos időszakáról

2015. februárjában hívtak minket vissza a tök utolsó Honvédhoz, csak fogtuk a fejünket. Kedvetlen futballisták, és még a korábbiaknál is fiatalabb játékosok alkották a keretet. Az utolsó pillanatban menekültünk meg a kiesés elől.

A következő évben átalakult az NB I, szűkült a csapatok létszáma, és az MLSZ elkezdte támogatni a fiatal játékosok játszatását. Ez egy a Honvédhoz hasonló anyagi problémákkal küszködő klub számára áldás volt. Akkor 7. helyen végeztünk.

Ezzel a Honvéddel bajnoknak lenni olyan volt, mint amikor a Leicester megnyerte a Premier League-et.

A 12 csapatból a mi költségvetésünk volt a legkisebb, és 24 éve nem is volt példa 1. helyre a csapatnál.

Végül úgy döntöttem, hogy távozom, függetlenül a szép eredménytől. Az elnök (George F. Hemingway – szerk.) egyéves hosszabbítást ajánlott nekem, és nagyjából ugyanazt az összeget. Ezt többször is megtette, amíg rá nem untam, és nem vettem fel a kapcsolatot a DAC-cal.

A magyar válogatottról

– Június 12. volt, nagyjából 6 hónappal ezelőtt. Egy nyaralásról érkeztem haza, és úgy volt, hogy néhány nap múlva visszatérek Szlovákiába, hogy folytassam a felkészülést a DAC-cal, mivel még egy év hátravolt a szerződésemből.

Ekkor hívott fel Csányi Sándor, és megbeszéltünk egy találkozót egy héttel későbbre az MLSZ vezetőségével. Aznap este kineveztek szövetségi kapitánynak. Az elnök úr és a DAC közötti jó kapcsolatnak hála azonban a július 20-i Dinamo Tbiliszi elleni Európa Liga-győzelmünkig a klubnál maradtam.

A Gazzetta dello Sport 40 százalék esélyt adott a magyar továbbjutásra? Jó tudni, hogy ennyire bíznak bennünk. Szlovákiát és Wales-t itthon meg kell vernünk, Horvátország ellen viszont csodára lesz szükségünk. Akkor van esélyünk ellenük, ha 1000 százalékot nyújtunk, ők pedig rossz napot fognak ki. Európa-szerte kimagaslanak a játékosaik.

Elmondom az alapelveimet. Első szabály: a csapatrészek, és a játékosok között kis távolságokat kell hagyni. Második: az átrendeződéseket – támadásnál, védekezésnél egyaránt – gyorsan kell véghezvinni. Időnként azonban nem szabad visszazárni.

Ha az ellenfél térfelén veszítünk labdát, gegenpressinget alkalmazunk, akárcsak Pep Guardiola, vagy Jürgen Klopp.