A magyar válogatottnál is egyre nagyobb hatása van a videóelemzéseknek, a Magyar Labdarúgó Szövetségnél dolgozó Beregi István többek között arról is beszélt a Tippmix TV-nek, hogyan tudják a videóelemzők már azonnal megváltoztatni egy mérkőzés képét.

Már nem is kell félidőig várni, hogy valamire felhívjuk a csapat figyelmét, hiszen folyamatos rádiós összeköttetésben vagyok a kispaddal, egyből tudom mondani, ha az ellenfél esetleg más rendszerben játszik, más mozgásokat csinál. Inkább a folyamatokra próbálunk hatni, azokat próbáljuk módosítani.

– Ha például látjuk, hogy az ellenfél hogyan akarja megbontani a védekezést, annak megfelelően a szélsőink mozgását módosítjuk, hogy beljebb vagy kijjebb legyenek. Ezek globálisan hatnak arra a folyamatra, hogy a második félidőben stabilabb a védekezésünk. Én kicsit másra is próbálok koncentrálni, mint a vezetőedző, szimplán azért is, mert más érzelmi helyzetben vagyok, hiszen felülről nézem a mérkőzést, nem vagyok kitéve a kispadon ért érzelmi hatásoknak. Próbálok egy objektívebb szempontrendszert felvenni. 

Az MLSZ videóelemzője arról is beszélt, milyen fontossága van az adatok kielemzésének is.

– A legfontosabb része az információk szűrési folyamata. Ha egy ellenfélre készülök, nekem is legalább három szűrésen megy végig az a folyamat, amíg eljutok a végső elemzéshez, hogy a lehető legjobban megpróbáljam leszűkíteni az információt, kihangsúlyozni a kulcspontokat, legyen az az ellenfélre vagy saját csapatra vonatkozó. A játékosoknál az a kulcs, hogy milyen kommunikáció segítségével tudjuk eljuttatni hozzájuk az információt. 

Beregi István az Európa-bajnokságon játszott magyar-francia mérkőzés konkrét példáján keresztül arra is rámutatott, mikor lehet egyértelműen is látni munkájuk hatását.

– Kanté játszott 6-os pozícióban, a játékára pedig amúgy is jellemző, hogy sokszor teljesen ritmustalanul indul be mélységből, ezért nehéz felvenni.

Ezt kihangsúlyoztuk, és például az első vonalunk védekezése a két csatárnál nagyon jól működött azon a mérkőzésen.

A csere után Nikolics szállt be Szalai helyett, és szépen lekövette ezt a mozgást. Van, amikor látható közvetve is a munkánk hatása, de én ezt mindig csapatmunka eredményeként tekintem.

A teljes interjú az alábbi videóban látható…

Interjú a magyar válogatott leggólerősebb védőjével: „A Premier League még sok lenne nekem” – a Bundesliga jelentheti a szintlépést