A 2016-os év legnagyobb sikereit és csalódásait összegezte évértékelő cikkében a belga DH.be.

A portál szerint a Leicester angol bajnoki címe, Cristiano Ronaldo egyéni teljesítménye, illetve Roberto Martinez remekül elsült kinevezése a belga válogatott kispadjára volt az év három fénypontja.

Ami az “árnyékos oldalt” illeti, a cikk szerint a belga csapatkapitány, Vincent Kompany állandó sérülései, és a Charleroi-Standard bajnokin történt botrány mellett a nyári Európa-bajnokság történései is a csalódások közé sorolandóak.

Megjegyzik, hogy a kontinenstorna létszámának 24 csapata növelése nem érte el célját, hiszen nem emelkedett a színvonal, sőt, a belgák szerint az kész “aberráció” volt, ahogy a portugálok nyert meccs nélkül eljutottak a csoportjukból a kiesés szakaszba, sőt, végül az Európa-bajnoki címig. Hozzáteszik, hogy bár néhány kisebb csapat (elsősorban Wales és Izland) kitett magáért, de az említett két gárda egyébként is ott lett volna a régi rendszerű tornán is, így voltaképp semmi nem indokolta a bővítést.

“A csapatok bősége a játék színvonalára is negatív hatással volt. Tulajdonképpen egyetlen olyan meccset sem játszottak a tornán, amely beírta volna magát a történelemkönyvekbe vagy igazán lázba hozta volna a szurkolókat. Csak a Portugália-Magyarország, a Belgium-Magyarország, az Olaszország-Németország és a Franciaország-Németország találkozó volt picit izgalmasabb az átlagnál”–  írták.

Mint ismeretes, a csoportját veretlenül megnyerő magyar válogatottnak épp a Belgium elleni 0-4 jelentette az Eb-végállomást a legjobb 16 között.