Achim Zeileis, az innsbrucki egyetem kutatója és két bécsi kollégája, Christoph Leitner, valamint Kurt Hornik 19 fogadóiroda oddsszait vette alapul, s kombinálta azt egy komplex, statisztikán alapuló számítással az előrejelzés elkészítéséhez. A kutatók saját adataik szerint ezzel a módszerrel a 2008-as Eb-döntőt, valamint a spanyolok 2010-es vb-, és 2012-es Eb-győzelmét is helyesen jósolták meg.

A most elkészített modell szerint Franciaországnak 21.5 százalék, míg a németeknek 20.1 százalék az esélye a kontinensviadal megnyerésére. A címvédő spanyolok 13.7 százalékkal harmadikak ebben az összevetésben, Anglia a negyedik 9.2, Belgium pedig az ötödik 7.7 százalékkal. A kimutatás szerint a magyar válogatottnak 0.3 százalék az esélye a trófea elhódítására, ennél kevesebbet csak az északírek és az albánok kaptak (0.2–0.2 százalék).

Franciaországot és Németországot a saját csoportjának megnyerésére predesztinálja a kutatás, így a két csapat már az elődöntőben találkozik majd egymással, s a győztes a modell szerint nagy valószínűséggel a spanyolokkal csap össze a döntőben.

Az osztrák kutatás alapján a magyaroknak 47 százalék esélyük van továbbjutni a csoportból, a negyeddöntős szereplésükre ugyanakkor már csak 15.7 százalékot, az elődöntőbe jutásra 4.9, míg a fináléba kerülésre 1.5 százalék esélyt valószínűsít a modell.

A német Dekabank közgazdászai szintén megvizsgálták az Eb-n résztvevő 24 csapat győzelmi esélyeit, mégpedig úgy, hogy 10 millió lehetséges kimenetelt modelleztek le. A Dekabank elemzői szerint a németek a július 10-i döntőben a spanyolokat verik meg, s a világbajnok Eb-győzelmére 27.1 százalék esélyt látnak.