Mint ismeretes, az MLSZ ösztönző jelleggel honorálja (nem kevés) pénzzel a klubokat abban az esetben, ha legalább egy fiatal játékost pályára küldenek NB I-es meccseiken. Ezzel a lehetőséggel általában él is a csapatok nagy része, bár vannak kivételek, akik ritkán vagy egyáltalán nem nyúlnak a fiatalokhoz.

Úgy tűnik azonban, hogy néhány csapatnál nem csak akkor raknak be fiatal játékosokat a csapatukba, ha pénzt kapnak érte a szövetségtől, hanem a Magyar Kupában is előszeretettel bíznak meg a saját tehetségeikben.  Az MK tegnapi játéknapján például négy 1999-es születési labdarúgót is bedobtak a mélyvízbe. Mindez azért különösen érdekes, mert az NB I-ben eddig nem szerepeltek 99-es születésűek.

A legérdekesebb Kiliti Róbert esete, aki az ETO balhátvédje, és kezdőként végigjátszotta a Debrecen elleni győztes mérkőzést, így részese volt az NB III-as Győr bravúrjának. A fiatal játékost tehát nem egy alacsonyabb osztályú csapat ellen dobták be, egy sima meccsen, ráadásul neki ez volt a debütálása is a felnőtt csapatban, hiszen tavaly még csak az U17-es bajnokságban játszott.

Érdekes, hogy Michael Oenning, a Vasas vezetőedzője lehetőséget adott immár tétmeccsen is a nyáron igazolt támadónak, Gergye Dánielnek, aki meghálálta a bizalmat, jó játékkal járult hozzá az angyalföldiek, a Testvériség ellen aratott 4-0-s győzelméhez a neki jutott félóra alatt.

A Haladás is bedobott két ’99-es születésű akadémistát, Varga Kevin és Kiss Bence személyében. Mészöly Géza csereként küldte be a fiatalokat, a szombathelyiek pedig 2-0-ra nyertek a Füzesgyarmat otthonában.