Mint ismeretes, szombaton az elmaradt FTC-DVSC bajnoki pótlása mellett a Magyar Kupa elődöntőivel tér vissza a magyar futballidény a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően. A legjobb négy közé három NB I-es klub (Honvéd, Mezőkövesd, MOL Fehérvár) mellett egyedüli másodosztályú csapatként az az MTK Budapest jutott el, amely többek között a Diósgyőrt is búcsúztatta eddigi menetelése során.

A kék-fehérek helyzete azonban nem csak emiatt speciális az elődöntősök között:

jelenlegi NB II-es klubként ugyanis Michael Boris csapata az egyetlen, amely nem foglalkoztat légiósokat. Mint ismert, a másodosztályban a klubok a gyakorlat szerint a központi bevételek miatt eltekintenek a külföldiek szerepeltetésétől. Emiatt viszont egy másik versenysorozatban hátrány éri azt a másodosztályú klubot, amelyik sikeresen menetel.

Elvileg mind a négy elődöntős klub azért száll harcba, hogy megnyerje a sorozatot és ezzel kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést, az NB II-es csapat – jelen esetben az MTK – azonban versenyhátrányban van a többiekhez képest, hiszen ennek érdekében nem szerepeltethet légióst, míg például leendő ellenfele, a Honvéd igen.

Érdekesség, hogy a kék-fehéreknél lenne is olyan játékos, akit bevethetnének: a gólszerzésben és gólpasszok terén is rendre aktív brazil Myke Bouard Ramos tavasz közepén visszatért a klubhoz, ám a kupasorozatban sem vethetik be, mert nem tudták nevezni a fenti okok miatt.

A légiósszám okozta egyenlőtlenség problémája egyébként nem csak a kupában ütötte már fel a fejét itthon: pár éve az MLSZ, a külföldi játékosokra vonatkozó korábbi ajánlása például különbséget tett a nemzetközi kupákban induló, illetve a “csak” az NB I-ben szereplő csapatok között, előbbieknek több légióst engedélyezve a keretben és a meccseken is. Ezt az intézkedést több kritika is érte, ezért később át is alakították a rendszert úgy, hogy legalább az egymás elleni mérkőzéseken ne szenvedjenek hátrányt a bevethető légiósok számát tekintve a kupában nem induló klubok a kupaindulókkal szemben, megszüntetve ezzel a versenyhátrányt.

Értelemszerűen az nem lehet megoldás, hogy a Magyar Kupában egyáltalán ne szerepeljenek légiósok, de az utolsó két kupaszezon példáiból kiindulva érdemes lenne elgondolkodni akár olyan megoldásokon, hogy a későbbiekben egy csapat se kerüljön hátrányba emiatt, legalább az egymás elleni párharcok során.