Mint arról tegnap beszámoltunk, Lisztes Krisztián edző lett a Ferencvárosnál, a korábbi remek középpályás a felnőttcsapathoz legközelebb eső korosztályt, az U19-es együttes irányítását vette át.

Lisztes szerdán be is mutatkozott, egy Videoton elleni drámai, 4-3-as meccsel debütált: 3-2-ről fordított a csapata, a győztes gól a 91. percben esett, a zöld-fehérek ezzel éppen megelőzték a Videotont, és a nyolccsapatos mezőnyben a hatodik helyről az ötödikre jöttek fel. (Videón a győztes gól – forrás: vidi.hu.)

A korábbi válogatott játékos edzői kinevezése értelemszerűen ráirányította a fényt a korosztályos bajnokságokra, amelynél egyébként egy nagyon érdekes rendszer miatt nagyon is van jelentősége annak, hogy hol zár például a tabellán a Ferencváros utánpótlás-csapata.

Viszont nem elsősorban Lisztes csapatára, az U19-es együttesre érdemes figyelni, a kulcs ugyanis az U17-esek szereplése. A versenykiírás szerint ugyanis szinte mindent azt dönt el, hogyan szerepelnek az akadémiák, utánpótlás-műhelyek U17-es együttesei. Röviden megpróbáljuk elmagyarázni a rendszert, ami első hallásra kissé bonyolultnak tűnik.

Egy csapat még kettőt is magával ránthat

Az U16-U17-U19-es korosztály kiemelt bajnokságának a kiesőjéről az dönt, hogy az U17 és az U16 hogyan szerepel összesítésben. Mindkét korosztálynál a Videoton az utolsó jelenleg, így jelen állás szerint ők mennének a második vonalba (hiába nem áll kieső helyen például az U19, rájuk is az NB II várna). Jegyezzük meg, hogy a Videoton szereplése annyiban nem meglepő, hogy ők az újoncok, csak tavaly jutottak fel, a klubnál építgetik egy ideje a saját utánpótlást, de van még tennivaló bőven.

A másik leginkább veszélyben lévő nagy klub viszont a versenykiírás szerint a már említett Ferencváros, amely a két döntő korosztálynál, vagyis az U17-eseknél az utolsó előtti helyen áll, míg az U16-nál egy pozícióval feljebb. Ha nem javulnak a csapatok mérlegei, ők kényszerülhetnek osztályozóra, megvizsgálva a tabellákat főként.

Ahogy az MLSZ Adatbankjából is kiderül, azzal, hogy a már említett Lisztes Krisztián került az U19-esekhez, a csapat addigi edzője, Pókos Csaba vette át a fentiek miatt kiemelt jelentőségű U17-es együttes irányítását. Már vele vágott neki az FTC U17-es csapata az ETO elleni meccsnek szerdán. A két klub között két pozíció és négy pont volt a különbség a győriek javára, így a Fradinak kellett volna a győzelem, de a találkozó 1-1-el zárult. Ahogy feljebb már említettük, ha az FTC nyáron osztályozóra kényszerülne, akkor ennek a csapatnak az osztályozón elért eredménye döntene majd arról, hogy az U16-os, U17-es és az U19-es együttes az NB I-ben vagy vagy NB II-ben folytathatná jövőre.

Fradi-Újpest rangadó az NB I-ért?

Külön pikantériát ad az egész ügynek, hogy az U17-eseknél az osztályozó másik résztvevője a korosztályos II. osztály második helyezettje: ez a klub pedig jelenleg az Újpest, azaz mostani állás szerint Ferencváros-Újpest rangadó döntene arról, melyik csapat játszhat a korosztályos NB I-ben az U16-os, U17-es és U19-es korosztályban. Az Újpest egyébként már 2014/2015-ben kiesett az U17-esek gyenge szereplése miatt és azóta sem tud visszajutni. Tavaly például a Vasas Kubala Akadémia volt a nagy búcsúzó (helyettük jutott fel a már említett Videoton).

Jön fel a Diósgyőr

Említsük meg azt is, hogy jövőre ki kerülhetne fel automatikusan 3 korosztályban is az NB I-be. Nos, erről ugye az dönt, ki nyeri az U17-esek második osztályát: a jelenlegi listavezető a Diósgyőr, amely tekintélyes 12 pontos fórral vezet az Újpest előtt, így fél lábbal már az élvonalban érezheti magát a miskolciak U16-os, U17-es és U19-es korosztálya is. A miskolciak egyébként egyre jobban rendbe teszik az utánpótlásukat, ennek jele az is, hogy a második vonalból is bekerült három játékosuk az U17-es válogatottba. A csapatnak egyébként az a Zsivóczky-Pandel Gyula a vezetőedzője, aki NB I-es vezetőedzői tapasztalatokkal is rendelkezik.