Amint arról péntek délelőtt beszámoltunk, a csakfoci.hu javaslattal él az MLSZ felé. A magyar játékvezetők itthon burokban élnek, nem nyilatkozhatnak a meccseikről, nem bírálhatják őket és leiratkozni sem lehet róluk. A csakfoci.hu szerkesztősége kifejezetten nehezményezi, hogy nem lehet megismerni a bírók véleményét az egyes esetekről, és hivatalosan is javasoltuk az MLSZ-nek, hogy ebben az ügyben változtasson az eddigi eljáráson. Tegye elérhetővé a média munkatársai számára azt, hogy a játékvezetőktől is lehessen érdemi információt kapni, mert a szurkolók és az olvasók tájékoztatásának ez az alapja.

Az ügyben az alábbi levéllel fordultunk az MLSZ illetékes bizottságához.

Tisztelt Játékvezetői Bizottság!

Bizonyára Önök előtt is ismert, hogy az elmúlt időszakban a korábbinál is több, komoly indulatokat kiváltó, utólag bizonyíthatóan hibás játékvezetői döntés született az NB I-es mérkőzéseken, melyekkel számos médium kiemelten foglalkozott.

Televíziós műsorokban, újságcikkekben, online portálokon az esetek kapcsán mindenki elmondja a véleményét, hol higgadtan, hol indulatosabban, és ezen megnyilvánulások nem egy esetben szankciókat is vonnak maguk után az MLSZ részéről. Valamennyi esetben közös azonban az, hogy kivétel nélkül hiányzik a játékvezetők véleménye, ők ugyanis, bár az esetek főszereplői, nem szólalhatnak meg.

Számos fejlett futballkultúrával rendelkező országban ez másképp van, és ott a játékvezetők nem csak a mérkőzések alatt, de előtte és utána is a játék részei, nem érinthetetlen és megszólaltathatatlan kívülállók.

Az MLSZ döntése alapján Magyarországon az NB I-es és NB II-es bajnokságban működő bírók professzionális játékvezetők, akik immár évek óta megfelelő javadalmazás ellenében látják el a munkájukat, azért kiemeltnek mondható járandóságot kapnak. Hivatkozva erre a tényre, illetve a sportágra irányuló kiemelt médiafigyelmet is szem előtt tartva azt gondoljuk, nem túlzás az, ha a játékvezetőkre közszereplőként tekintünk. Úgy gondoljuk, a játékvezetők érdeke, de elsősorban a sportág érdeke is azt kívánná, hogy legyenek részei a közbeszédnek, szólaljanak meg, legyenek megkérdezhetőek, mondhassák el véleményüket.

Ezúton szeretnénk kérni az Önök segítségét, és közbenjárását annak érdekében, hogy olvasóinkat, a labdarúgás iránt érdeklődőket, a sportágat szeretőket megfelelően kiszolgálhassuk, és újságíróként végezhessük a munkánkat akkor is, amikor nem az MLSZ elnökét, a szövetségi kapitányt, egy klubtulajdonost, egy ügyvezetőt, egy játékost szeretnénk megszólaltatni, hanem egy játékvezetőt is.

Kérjük szíveskedjenek közbenjárni annak érdekében, hogy az MLSZ arra illetékes munkatársai döntést hozzanak arról, hogy Magyarországon a profi játékvezetők nyilatkozhassanak, elmondhassák véleményüket a nyilvánosság előtt, és az újságírók kérdéseket tehessenek fel nekik, és a kérdéseikre válaszokat is kaphassanak.

Válaszukat várva, egyben segítségüket olvasóink nevében is előre megköszönve, sportbaráti üdvözlettel,

Mokány Lajos főszerkesztő
csakfoci.hu