Korábban, egy németországi cikk alapján már hírt adtunk arról, mennyire megváltozott Szalai Ádám megítélése az őszi, “száműzetéssel”, sérüléssel és még egy per lehetőségével is tarkított (fél)idény után.

Most egy regionális portál, a Südwestrundfunk is arról ír, mennyire “kivirágzott” Szalai az új szakmai menedzsment és Bo Svensson vezetőedző érkezése óta. Ami ahhoz képest különösen nagy szó, hogy a 33 éves támadó távozása is erősen téma volt a télen.

Mindez nagyban köszönhető a bizalomnak, illetve annak, hogy a csatár játékideje is jelentősen megnőtt a korábbiakhoz képest, az utóbbi három bajnokin már egyenesen kezdő volt az előtte lévő meccseken még inkább csereként számításba vett légiós, amit Szalai jó játékkal is hálált meg. Svensson szerint nem véletlenül építenek újra a támadóra Mainzban:

Az a minőség és szorgalom, amit Ádám lerak az edzéseken, minden nap, példamutató – fogalmazott a tréner, aki azt is kiemelte, hogy emberi kvalitásai is az átlag fölé emelik a csatárt. Ezt annak kapcsán jegyezte meg az izlandi vezetőedző, hogy például az Union Berlin elleni bajnokin egy 11-est engedett át Moussa Niakhatének, amiből megszületett a győztes gól.

Rendkívül fontos szerepe van a csapatban, nem csak a labdarúgó-kvalitásai miatt, de azért is mert ő egy olyan játékos, akinek megvan a képessége, hogy a többieket is jobbá tegye. Ezt pedig soha nem szabad alábecsülni – tette hozzá a tréner.

Az említett 11-es szituáció azért is érdekes Szalai szempontjából, mert a magyar támadó egy dologgal adós amellett, hogy óriási melót végez a mezőnyben, főként a büntetőterületen belül és környékén, fizikumával és sok megnyert párharcával állandó nyomás alatt tartva a védőket. Ez az adóssága pedig egyelőre a gólszerzés.

Szalai legutóbb 451 napja, az Eintracht Frankfurt elleni, 2019 decemberi bajnokin volt utoljára eredményes a Bundesligában (a Német Kupában ebben az idényben már betalált – a szerk.) és bár az utóbbi hetekben is volt rá esélye, hogy gólt szerezzen, vagy az ellenfél kapusa vagy a balszerencse, esetleg a pontatlanság megfosztotta a gólörömtől.

De a lap szerint Szalai már megmutatta, hogy hiba őt leírni, így ez a rossz szériája is hamarosan véget érhet.