Honlapunk is megírta, hogy Sallói Dániel bekerült az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS) Év játékosa-jelöltjei közé. A magyar támadóval ennek apropóján is készített egy hosszabb interjút a The Analyst.

– Ez egy olyan liga, amely nagyon meg akarja nyomni a sztárjait. Azokat a játékosokat tolják, akik nagy országokból érkeznek, és akiket erre kijelölnek. Ami engem illet, úgy érzem, hogy többet kellett felmutatnom – kezdte Sallói.

A magyar játékos holtversenyben negyedik a gólpasszok listáján, míg a lőtt gólok tekintetében holtversenyben az ötödik, ha pedig nem számoljuk a tizenegyesből szerzett gólokat, akkor az első helyen áll. Sallói ebben a szezonban újra megtalálta azt a formát, ami miatt 2018-ban sokan azt sugallták, hogy ő az MLS egyik legnagyobb tehetsége. A The Analyst megjegyzi, hogy a lenyűgöző számok ellenére Sallói körül ebben a szezonban mégis egyfajta alulértékeltség uralkodik. Amikor hétfőn kihirdették az MVP-jelölteket, Sallói egyike volt az öt jelöltnek, de az év során a szakírók nem igazán várták a nevét a többi jelölt mellé, annak ellenére, hogy a szezon nagy részében a góllövőlista élén állt. Amikor a fogadási piacok utoljára az MVP-szavazás előtt nyitva voltak, Sallói csak a 11. favorit volt az első hely megszerzésére.

– Kicsit feldühített a szezon elején, amikor valóban sok játékost megelőztem, és úgy éreztem, simán megérdemlem, hogy szóba kerüljek, de összességében nem igazán érdekel, mert csak az a lényeg, hogy megnyerjük a rájátszást a Sporting KC-vel. Szerintem a liga legjobb három-négy csapata között vagyunk ebben a szezonban. Az előző években rengeteg sérültünk volt, de éppen ezért nagyon izgatott vagyok az idei év miatt. Négy meccset kell nyernünk ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot, és egy teljesen fitt csapattal úgy gondolom, hogy ez sikerülhet – folytatta a magyar válogatott játékos.

Sallói 2018-ban, 22 évesen 16 gólt jegyzett minden sorozatot figyelembe véve, úgy tűnt, hogy 2019-ben még nagyobb dolgokat vihet véghez az MLS-ben, de nem így történt: 34 meccsen mindössze egy gólt szerzett, 2020-ban pedig kilenc meccsen egyet sem. Tavaly télen olyan pletykák kezdtek keringeni, hogy a Kansasban töltött ideje lejárt, és egyesek azon tűnődtek, hogy megvan-e benne az, ami ahhoz kell, hogy az MLS-ben maradjon.

– Nem akartam elhagyni ezt a klubot, de elkezdtem gondolkodni azon, hogy ‘talán ez nem nekem való, talán ki kell próbálnom valami újat. Egy új rendszert, új csapattársakat, új edzőt’, és ez megfordult a fejemben, mert 24 éves voltam, és próbáltam megmenteni a karrieremet.

Néha azonban előfordulnak hullámvölgyek egy játékos pályafutásában. Vannak, akik egy hét alatt túllépnek ezeken a rossz meccseken, nekem ez egy egész év volt. Végül 2019-ben nem teljesítettem jól, 2020-ban pedig nem sok lehetőséget kaptam. Aztán ebben a szezonban szerencsém volt, mert rövidebb volt a játékoskeretünk, és az edző már az elején adott még egy esélyt, hogy bizonyítsak. Néha, ha gólt lősz, az a legjobb gyógyszer. Minden problémádon átsegít. Lehet, hogy 90 percig nagyon rosszul játszol, aztán gólt lősz, és mindenki azt mondja, hogy ‘ó, Istenem, ez elképesztő’ – magyarázta a támadó.

Egy másik nagyszerű érzés Sallói számára az volt, amikor szeptemberben Anglia ellen debütált a magyar válogatottban. A mérkőzés nem sikerült tökéletesen, 4-0-s magyar vereséggel végződött, de ízelítőt kapott abból, hogy mi kell ahhoz, hogy a legmagasabb szinten játszhasson.

– Úgy érzem, hogy egy jó bajnokságban játszom az MLS-ben, de Anglia ellen nagyon-nagyon érezhető volt a különbség. Alig volt hely, tökéletes labdaérintés kell, mert ha hibázol, azonnal elveszíted a labdát.

Elgondolkodtatott, hogy ha minden héten ilyen szinten játszol, akkor a karrierednek hatalmasat változhat. Megdöbbentő volt számomra, úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek, aki újra az Újpestben debütál, és akármerre néztem, világklasszis játékost láttam.

Tanulmányozom a játékokat, és figyelek másokat, hogy lássam, hogyan oldanak meg bizonyos helyzeteket. Mostanában sok Riyad Mahrez-összeállítást néztem meg, megnéztem a mozgását és azt, ahogyan elveszi a labdát a szélről és mindkét oldalon megveri a védőket. Elképesztő módon tud nyugodt maradni ezekben a döntő pillanatokban.

A magyar támadó beszélt arról is, hogy édesapja, a korábbi válogatott labdarúgó, a jelenleg a MOL Fehérvár FC sportigazgatójaként tevékenykedő Sallói István milyen tanácsokkal látta el korábban.

– Apám mindig azt mondta, hogy legyenek ötleteim a fejemben. Tehát nem arról van szó, hogy mindent tökéletesen fogsz csinálni, de amikor megkapod a labdát, legyen egy képem arról, hogy mit is tudok csinálni vele. Tehát mondjuk, ha a kapu felé tartok, akkor el kell döntenem, hogy a lövőcsel vagy a lövés a jó megoldás. De néha az ösztönökre kell hagyatkoznod, és a kettőt kell kombinálni – nyilatkozta Sallói, majd arról is beszélt, kicsit sajnálja, hogy édesapja nem volt vele szigorúbb gyerekkorában. – Gyerekként nem voltam elég erős. Nézd meg például Szoboszlai Dominikot, ő sikeresen túlélte az apját. Rosszul hangzik, de az apja szinte megkínozta, hogy a legjobb legyen, és ezért ilyen csodálatos játékos, mert például az apja nem hagyta enni, amíg el nem sajátítja a feladatot. Apukám is megpróbálta ezt, de én sírni kezdtem, nem értettem, miért akarja ezt tenni velem. De apukám végül megenyhült, mos pedig büszke arra, hogy Amerikába mentem és karriert csináltam. A vele folytatott beszélgetéseim most már barátságosabbak, megtaláltuk az egyensúlyt, és még mindig segít nekem tanácsokkal a pályán és azon kívül is. De visszatekintve azt kívánom, bárcsak én is ugyanezt tehettem volna, mint Dominik.

Az interjú végén Sallói azt is elmondta, továbbra is arra törekszik, hogy Európában is megállja majd a helyét.

– Szeretném kipróbálni magam Európában, ez érdekel. Szeretem a ligát, és szeretem Amerikát, ez a második otthonom, de el kell kezdenem tervezni a karrieremet. 25 éves vagyok, még van időm, és utálnám magam, ha a karrieremet azzal tölteném, hogy nem próbálom meg a legtöbbet kihozni a tehetségemből – zárta a támadó.

A Fradi megtiltja a trágár beszédet a családi szektorokban – már a Vidi ellen is büntethetik a káromkodást