Összesen 15 személyt tartóztatott le a rendőrség, illetve a Szlovák Nemzeti Nyomozóhivatal (NAKA) a Dunaszerdahelyi járásban hétfőn lebonyolított, “Huligánok” elnevezésű razzia során.

A hatóság megfogalmazása szerint “szélsőséges focidrukkerek” ellen irányuló bevetésen 150 rendőr vett részt. Extrémizmussal vádolták meg a DAC ultráit tömörítő “Felvidéki Harcosok” letartóztatott tagjait. 31 épületet kutattak át (ebből 17 lakóház, 14 más épület) szélsőséges bűncselekmények gyanújával kapcsolatban.

A szlovák rendőrség Facebook-oldala fotókat és videót is tett közzé az akcióról, melyeken többek között a DAC szimbólumai is láthatók.

Rozsiahla policajná akcia

MIMORIADNE: ROZSIAHLA POLICAJNÁ AKCIAPríslušníci národnej protiteroristickej jednotky NAKA v súčinnosti s ďalšími útvarmi polície v celkovom počte 150 policajtov vykonali v okrese Dunajská Streda 31 prehliadok (17 domových, 14 iných priestorov) v súvislosti s extrémistickou trestnou činnosťou. Bližšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí. Video bude zverejnené dopoludnia.Fotografie nájdete v predošlom statuse.

Közzétette: Polícia Slovenskej republiky – 2018. november 19., hétfő

MIMORIADNE: ROZSIAHLA POLICAJNÁ AKCIAPríslušníci národnej protiteroristickej jednotky NAKA v súčinnosti s ďalšími…

Közzétette: Polícia Slovenskej republiky – 2018. november 19., hétfő

“A letartóztatott személyek iránt szélsőséges szervezetek támogatásának gyanújával indult eljárás.

A gyanúsítottak szövetkeztek, és létrehozták a Felvidéki Harcosok csoportot, amely olyan ideológiát képvisel, amely jelenleg is és a múltban is alapvető emberi jogok ellen irányult, s amely nemzetiségi gyűlöletkeltésre buzdít”

– idézi a Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság közleményét az Új Szó.

A szlovák rendőrség már néhány hónapja figyelte a héten letartóztatott személyeket. Feltérképezték bejegyzéseiket a közösségi portálokon.

“Rendszeresen kifejtették szimpátiájukat Adolf Hitler iránt, gyűlöletkeltő bejegyzéseket közöltek a zsidókról, a szlovákokról és a románokról” – közölte a rendőrség, amely a hétfőn lebonyolított 31 házkutatás során például egy szurkolói zászlót is lefoglalt, amelyen a DAC címere is szerepel.

Rendőrkézre került több jelvény és plakát, rendőrségi szakértők fogják megvizsgálni, hogy szélsőséges szimbolikát tartalmaznak-e ezek a tárgyak vagy sem.

Ha sikerül igazolni bűnösségüket, akkor négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak – írja a lap.

A DAC közleménye

Az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballklub hivatalos álláspontja a Dunaszerdahelyi járásban történt rendőrségi rajtaütésről.

“A sajtóból értesültünk a NAKA a Dunaszerdahelyi járásban végrehajtott házkutatásairól. Csodálkozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a szlovák rendőrség egy olyan illusztrációs fényképet tett közzé a saját Facebook profilján, amelyet aztán a többi tömegtájékoztatási eszköz is átvett, és amelyen klubunk címere is látható.

Az említett zászlón semmi olyan szimbólumot nem látunk, amely megszegi a Szlovák Köztársaság törvényeit. Szintén nem látunk összefüggést a NAKA akciója és e zászló között.

Az FC DAC teljes mértékben támogatja az UEFA és a FIFA alapelveit, amelyek igyekeznek erőszak- és gyűlöletmentes sportágként bemutatni a labdarúgást – a pályán és azon kívül is.” (fcdac.sk)

Az ominózus zászló: