A szerdai mérkőzés közvetlen előzménye a május végén, Ungváron megrendezett ukrán-magyar jubileumi mérkőzés volt, amelyen a jóval fiatalabb átlagéletkorú házigazdák 3-1-re nyerni tudtak. Azt a meccset az 1992-es ukrán-magyar A-válogatott összecsapás 25. évfordulója alkalmából rendezték meg, a negyed évszázaddal ezelőtti mérkőzés ugyanis történelmi jelentőségű volt az ukránok számára: a mieink ellen játszotta első nemzetközi meccsét a szomszédos ország nemzeti csapata. Negyed évszázaddal ezelőtt a mieink Kiprich József duplájával és Sallói István góljával 3-1-re nyerni tudtak, majd négy hónappal később, Nyíregyházán ismét legyőzték Ukrajnát, akkor 2-1-re – írja az mlsz.hu.

Az ukránok a jubileumi mérkőzésen, közel 6000 néző előtt visszavágtak, de a felek megegyeztek, hogy akárcsak 25 évvel ezelőtt, most is lesz egy második mérkőzése a két csapatnak. A magyarországi visszavágót szerdán délután a margitszigeti MAC-pályán rendezték meg, és akárcsak májusban, most is az ukránok győztek, 1-0-ás félidőt követően 3-1-re. A vendégek góljai közül kettőt Andrij Vorobej szerzett, egyet Szerhij Nazarenko lőtt, míg a mieink becsületgólját Tököli Attila jegyezte.

– A srácoknak mindig nagy élmény, ha találkozhatnak egymással és közösen focizhatnak egyet, ezt lehetett érezni ezen a mérkőzésen is, valamint a felkészülés során. A játékosok mindent kiadtak magukból a pályán, nagy lelkesedéssel futballoztak, ez tisztes helyállást eredményezett a lényegesen fiatalabb futballistákból álló, rendszeresen együtt játszó ukrán csapat ellen. Úgy éreztem, a közönség jól szórakozott, a mérkőzés elérte a célját – mondta az öregfiúk-válogatott szakvezetője, Gellei Imre.

Magyarország-Ukrajna 1-3 (0-1)

Magyarország: BROCKHAUSER István, SZÉLESI Zoltán, TELEK András, KELLER József, MÉSZÖLY Géza, MÁRTON Gábor, VINCZE Ottó, VÉBER György, PREISINGER Sándor, DÉTÁRI LAJOS, SALLÓI István, VLASZÁK Géza, LISZTES Krisztián, TÖKÖLI Attila, JENEI Sándor, ILLÉS Béla, HALMAI Gábor, KOZMA István

Ukrajna: Vitalij REVA, Andrij OKSZIMEC, Volodimir JEZERSZKIJ, Oleg SELAJEV, Oleg SZOBUCKIJ, Szerhij NAHORNYAK, Olekszandr KOSZIRIN, Vjacseszlav SEVCSUK, Jevgeny LEVCSENKO, Andrij VOROBEJ, Vladiszlav VASCSUK, Eduard CIHMEJSZTRUK, Szerhij NAZARENKO, RÁCZ László, Vjacseszlav SZVIDERSZKIJ, Jurij SELEPNICKIJ, Vitalij SZAMOJLOV, Jurij MAKSZIMOV