Jogerős ítélet született Kassai Viktor és Lipták Zoltán ügyében: A Győri Ítélőtábla a csütörtöki meghozott ítéletével az elsőfokú ítélet fellebbezett részét helybenhagyta.

Kötelezte Lipták Zoltánt további 63.500 Ft perköltség Kassai Viktor javára- míg 32.000 Ft le nem rótt fellebbezési illeték állam javára megfizetésére.

A másodfokú ítélet indokolása szerint az elsőfokú ítélet jó hírnév megsértése megállapítására vonatkozó rendelkezése elleni fellebbezés hiányában nem volt vizsgálható a fellebbezés azon tartalmi érvelése, hogy magatartása nem minősül jogellenesnek, mivel csak egy más személytől származó ismeretét osztotta meg egy fegyelmi eljárásban.

Egyetértett a másodfokú bíróság a törvényszék ítéletével abban, hogy Lipták Zoltán felróhatóságát kizáró körülmény nem állapítható meg.

Lipták az MLSZ fegyelmi bizottsága előtt tett nyilatkozatában nem utalt arra, hogy közvetett információja van Kassai mérkőzés alatti kijelentésére és nyilatkozata – obszcén részleteiben – többlettartalmat hordozott Patrick Mevoungou bizottság előtt tett írásbeli nyilatkozatához és ezen személy bíróság előtti tanú vallomásához képest.

Bár Kassai ellen – a Lipták által állított kijelentés miatt – nem indult  sportfegyelmi eljárás, mindez nem jelenti azt, hogy a játékvezető szakmai megítélésére a per tárgyát képező jogsértő kijelentés nem hatott negatívan. Helyesnek tartotta a másodfokú bíróság a törvényszék által megállapított sérelemdíj mértékét Lipták Zoltán által állított kijelentés súlyosan sértő, rasszista jellege és elfogadhatatlan stílusa miatt.

Előzmények

Kassai Viktor és Lipták Zoltán ügye a 2017. április 29-én lejátszott Diósgyőr-Vasas bajnokira nyúlik vissza, amikor a diósgyőri labdarúgók szerint rasszista szavakat használt a 43 éves játékvezető. A találkozón Kassai a 74. percben kiállította Liptákot – a bíró szerint a Diósgyőr korábbi, 18-szoros válogatott hátvédje megütötte a Vasas légiósát, a német Felix Burmeistert – a 29 éves védő ezt később az M4 Sportnak megerősítette, míg Liptákot az MLSZ fegyelmi bizottsága (FEB) öt mérkőzésre eltiltotta.

Kettejük pereskedése tavaly februárban kezdődött, és ez tavasszal és ősszel meghallgatásokkal folytatódott: Idén január közepén első fokon ítéletet hirdettek, ami Kassai Viktornak kedvezett. Az indoklásban a Győri Törvényszék kiemelte: Lipták nem konkrétan tényt állított a fegyelmi tárgyaláson, mivel nem volt közvetlenül fültanúja az állítólagosan elhangzott “Shut up negro, f…ó g… vagy!” – rasszista megjegyzésnek, hanem a diósgyőri Patrick Mevoungoutól hallottakat híresztelte a nyilvánosság előtt.

Az első fokon eljáró Győri Törvényszék megállapította, hogy az alperes Lipták Zoltán megsértette a felperes játékvezető jóhírnévhez való jogát, és kötelezte 400.000 Ft sérelemdíj valamint 226.000 Ft perköltség megfizetésére.

A Győri Törvényszék megállapította, hogy a labdarúgó játékos megsértette a játékvezető jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsági tárgyalásán valótlanul híresztelte, hogy a játékvezető a 2017. áprilisi Diósgyőr–Vasas bajnoki labdarúgó-mérkőzésen rasszista kijelentést tett színes bőrű csapattársára. A bíróság a személyiségi jogsértés megállapítása mellett 400 000 forint összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest a játékvezető felperes részére” – olvasható a Törvényszék honlapján.