Egyelőre nem tudni, hogy folytatódhat-e az NB I-es bajnokság és ha igen, milyen forgatókönyv alapján. Van olyan elképzelés, mely szerint felemelnék az élvonal létszámát 14-re és ez esetben nem lenne kieső, de akár az is bekövetkezhet, hogy három feljutó és egy kieső lesz.

Waltner Róbert, az utolsó helyen álló Kaposvár szakmai munkájáért felelő szakember nyilatkozott honlapunknak.

A mi helyzetünkben egyelőre nem kell azon gondolkodni, hogy milyen forgatókönyvet fogadnánk el leginkább. Majd akkor foglalkozunk ezzel, ha meglesz a végleges döntés. Most még nem tudjunk, mi lesz a sorsunk, de jelen állás szerint ki fogunk esni. Ha végül mégis olyan átszervezés lenne az NB I-ben, ami a bennmaradásunkat jelentené, egyrészről örülnék, másrészről viszont nem. Amennyiben ugyanis nem sikerülne megerősíteni a csapatot, hasonló év várna ránk, mint a mostani – mondta a tréner a csakfoci.hu-nak.

Az eddig szerzett pontjaitok alapján úgy tűnik, azoknak lett igaza, akik a szezon előtt biztos kiesőnek titulálták a Kaposvárt.
Hosszabb időre volt szükségem, amíg elfogadtam ezt a helyzetet. Amikor egy csapat a legkevesebb gólt rúgja, a legkevesebb győzelmet szerzi, a legtöbb gólt kapja és a legtöbb vereséget szenvedi el, akkor annak általában kiesés a vége. Egy-egy meccs alakulhatott volna másképp, de akkor is az utolsó helyen állnánk. Nem tudom azonban elmarasztalni a csapatomat, hiszen mindent beleadtunk, keményen edzettünk, persze van pár játékos, akiktől többet vártam. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az NB III-as csapatunkból kilenc játékos még mindig velünk van. Sokan semmilyen NB I-es tapasztalattal nem rendelkeztek, így pedig nem lehetett kompenzálni a tudáskülönbséget. Az alázat, az akarás olykor arra volt elegendő, hogy szoros vereségeket szenvedjünk, nyernünk sajnos kevésszer sikerült.

Túl nagy ugrás volt ennek a csapatnak az NB I?
Az NB II-ben sorozatban jöttek a győzelmek, stabilak voltunk, összesen hatszor kaptunk ki. A feljutásunk után azonban gyorsan kiderült, hogy nagy különbség van a két osztály között. A sorozatos kudarcok csipkedték a játékosok önbizalmát, mielőtt lefújták a bajnokságot már nagy gödörben voltunk, elment a játékosok önbizalma, az utolsó három meccsen a hitünk is megingott. Hiába dolgoznak keményen a srácok, ha nincs sikerélmény, nehéz kimászni a gödörből. Nehéz összehasonlítani az előző idénybeli szereplésünket a mostanival.

A tavalyi Kaposvár 3-0-ra verné a mostanit, pedig ugyanarról a csapatról beszélünk.

Téged mennyire viseltek meg a pofonok?
Játékoskoromban is lelkizős voltam, többet rágódtam egy-egy vereségen, mint más. Edzőként is hasonló vagyok, nagyon megviselnek a kudarcok, de soha nem adom fel. Próbáltam a helyes utat megtalálni, de amikor a tizedik is ugyanoda vezet, akkor egy kicsit tanácstalanná válsz, de megpróbálkozol a tizenegyedikkel is.

A te edzői karrieredet mennyire befolyásolhatja negatívan a csapat szereplése?
Sok emberrel beszéltem a szezon előtt, köztük korábbi edzőimmel, volt szövetségi kapitányokkal, és mindenki azt mondta, hogy ezt a csapatot képtelenség lesz benntartani az NB I-ben. Mégis azt gondoltam, hogy nekem sikerül, hittem benne, hogy meg lehet csinálni a lehetetlent. Van azonban, amikor a hit és a pozitív gondolkodás is kevés.

Már az is csoda volt, hogy az NB II-ből feljutottunk, a bennmaradásunk még nagyobb csoda lett volna.

Remélem azonban, hogy nemcsak az NB I-es szereplésünk alapján ítélnek majd meg. Ha a Puskás Akadémia kerete állna a rendelkezésemre, és ugyanígy szerepelnénk, akkor komolyan magamba kellene szállnom. Szeretem a csapatomat, de minden játékos teljesítőképességének van egy maximuma. Be kell látni, hogy máshol vannak egyénileg jobb játékosok, erősebb csapatok és fejet hajtunk a nagyobb tudás előtt.

Ha végül mégsem lesz idén kieső az NB I-ből, a Kaposvár a következő szezonban tudná vállalni az élvonalbeli szereplést?
Úgy gondolom, hogy vállalnánk, de nem én vagyok a döntéshozó.

Nagyon meg kellene azonban erősíteni a csapatot ahhoz, hogy ne ugyanazt éljük át a következő szezonban, amit idén átéltünk. Még egy ilyen évet senki nem szeretne Kaposváron.

PRIVACSEK ANDRÁS