Abban, a pillanatban, amikor a Siófok kapujába ollóztad a ZTE ötödik gólját múlt vasárnap, érezted, hogy ennyire látványos lett a gól, ennyire “felkapott” lesz?

Nem, nem tudatosan erre mentem. Devecseri ívelte előre a labdát, és amikor láttam, hogy kicsit rövidebb, akkor villant be, hogy megpróbálhatnám ráollózni, de akkor nem gondoltam, hogy ilyen szép gól lett. Aztán amikor visszanéztem, akkor tudatosult bennem, hogy a tizenhatos vonaláról ollóztam, és meg is lepődtem, hogy milyen nagy gól lett.

Különböző internetes portálokon már Puskás-díjat emlegettek a szurkolók. Mit reagálsz, amikor ezeket olvasod?

– Jókat nevetek rajtuk… Persze a pozitív visszajelzésnek mindig örülök, de természetesen nem veszem komolyan, amikor páran Puskás-díjat adnának nekem. Ha első osztályban rúgom, biztos jobban elterjedhetett volna, nagyobb visszhangja lehetett volna, de ez sem bánom igazán, így is örülök neki.

Baba gól

Ez meg mi volt már???😱😱😱Követeljük a Puskás díjat Babának!!!🏆👑

Közzétette: ZTE FC Zalaegerszeg – 2018. december 9., vasárnap

A meccs után nyilatkoztad, hogy jobban örültél volna, ha a Gyirmót nyert volna a Kaposvár ellen, most viszont a Gyirmót veresége miatt ugrottatok az élre. Ezek szerint nem fontos az aranyérem?

– Teljesen mindegy, hogy az első vagy a második helyen zárjuk a bajnokságot, azért örültem volna a gyirmóti győzelemnek, mert a harmadiktól jobban leszakadtunk volna. Ha feljutunk, senki nem fogja azt mondani, hogy miért nem lettetek elsők, jelen helyzetben egyet kell néznünk, hogy az NB I-be jussunk.

Nyáron annak apropóján beszélgettünk, hogy a hazai profi mezőny legfiatalabb csapatkapitánya lettél. Akkor azt mondtad, a szádból még vissza kell venned. Sikerült?

– Igen, viszont néha még „el tudok pattanni”. Amikor úgy érzem, hogy igazam van, akkor kimondom és bebizonyítom, egyszerűen ilyen a természetem. Ezek mellett nem változtatott meg a csapatkapitányság, ugyanaz az ember vagyok, mint egy éve, nem szálltam el tőle, nem is lenne miért.

A ZTE az egész őszi szezon folyamán, kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújt, szeptember elején viszont jött egy nagyon meglepő edzőváltás, Nagy Tamást a harmadik helyről küldték el. Hogy kezeltétek ezt csapaton belül?

– Valóban mindenkit, így minket is váratlanul ért a váltás, de arra kellett koncentrálnunk, hogy minél előbb megtaláljuk a hangot az új vezetőedzővel is, ami az eredmények alapján gyorsan sikerült. Amikor Dobos Barnát kinevezték, leültünk vele, meg akart ismerni személyesen is, hiszen korábban csak párszor futballoztam a korábbi csapatai ellen. De ez inkább ismerkedés volt, nem volt különösebb szerepem abban, hogy a csapat felé közvetítsek, vagy én kezeljem az edzőváltást.

Utólag mondhatjuk, hogy jó döntés volt az edzőváltás?

– Bevált, mert ott vagyunk az első helyen, de senki nem tudja, hogy mi lett volna, ha Nagy Tamással folytatjuk.

Miben más Dobos Barna, mint Nagy Tamás edzőként?

– Ahogy elmondták, azért történt az edzőváltás, hogy támadásban előrelépjünk, többet domináljunk a meccseken. Ez az elején még nem jött ki, de most már egyre inkább látszik az előrelépés, hatot lőttünk a Siófoknak, előtte négyet a Monornak – rosszkor jön számunkra a szünet.

A tavalyi, nagyon rosszul sikerült szezon után nem volt kimondva rögtön célként a feljutás, aztán a szezon elején már mégis erről beszélt mindenki. Mikor realizálódott, hogy ez a célkitűzés?

– Jól kezdtük a bajnokságot, hosszú évek után megnyertük a szezonnyitót, és utána is sorban jöttek a győzelmek. Ekkor már lehetett látni, hogy nagyon egyben van a csapat, és utána mondták, hogy srácok, most akkor be lehet bizonyítani, hogy NB I-be valók vagytok.

Már hosszú évek óta a ZTE felnőtt csapatában futballozol. Érezted már a felkészülés alatt is, hogy ez a keret erősebb, mint az előző évekbeliek, amelyek elmaradtak a várakozásoktól?

– Nyáron érkezett tizenegy új játékos, aztán még egy tizenkettedik, de már a szurkolói ankéton is mondtam, hogy annak ellenére, hogy egy kezdőcsapatnyi új társunk van, olyan az edzéseken, mintha évek óta együtt futballoznánk. Olyanok érkeztek, akik erősítést jelentettek, ezáltal mindenki könnyebben elfogadta őket.

Nyáron azt is nyilatkozatod nekünk, hogy több alkalommal rajtad kívül álló okok miatt hiúsult meg az NB I-be igazolásod. Korábban Újpesten is felmerült a neved. Ha az idei szezonban ez összejön a ZTE-vel, akkor megérte várni, vagy még így is bánnád a múltat?

– Példa volt előttem édesapám karrierje is, aki Zalaegerszegen lett NB I-es játékos, de az tény, fájt, hogy többször nem sikerült magasabb osztályba igazolnom. Persze, szép lenne a ZTE-vel feljutni, de ha 2-3 éve bemutatkozhattam volna az NB I-ben, minden bizonnyal már nem itt tartanék. Az NB II-re nem figyelnek annyira, így pár évet vesztettem azzal, hogy nem a legmagasabb osztályban futballoztam.

– Ha most télen, amikor nagyon úgy néz ki, hogy összejön a ZTE-vel a feljutás, megkeresne egy NB I-es középcsapat, elgondolkoznál?

– Elgondolkoznék, persze nagyban függne az ajánlattól is, ráadásul nekem nyáron lejár a szerződésem a Zeténél. Valószínűleg le fogunk ülni tárgyalni az itteni vezetőkkel is, hiszen az továbbra is vonz, hogy itt legyek NB I-es játékos, de azt sose tudhatjuk, hogy mi lenne, ha befutna egy ajánlat.

– Mennyire érzed erősnek az NB II-es bajnokságot az NB I-hez viszonyítva?

– Úgy látom, és sokan mondták már nekem, hogy az NB I-ben könnyebb futballozni, mint az NB II-ben, hiszen ott sokkal inkább akarnak játszani a csapatok, itt meg visszaáll az ellenfelek nagy része.

– A jelenlegi ZTE-nek lenne esélye bennmaradni az NB I-ben?

– Követendő példának tartom az MTK-t, tavaly kiemelkedtek az NB II-ből, majd a félszezonnál már az NB I-re készültek és erősítettek. Ezáltal már akkor összeállítottak egy olyan keretet, ami az élvonalban is megállja a helyét. Ha mi is tudnánk akár már most NB I-eseket igazolni, akkor a többiek is szívesebben jönnének majd, Zalaegerszegre az NB I-be azért szívesen jönnek a játékosok – adottak a feltételek, sok a szurkoló, egy vonzó együttes lehet bárkinek.

– Nem féltek attól, hogy a feljutók jelentős része rögtön kiesik az élvonalból?

– Meg sem fordul a fejemben, ha feljutunk, nem azért megyek az NB I-be, hogy ettől rettegjek. Az első évben célszerű a bennmaradást kitűzni célként, de ha ott játszanék, nem attól remegnék folyamatosan, hogy 1 ponttal a vonal alatt vagy fölött vagyunk.

– Többen megemlítik, milyen kár lenne, hogy amikor a ZTE feljut, kiesik a Haladás. Szurkolsz-e a szombathelyiek bennmaradásának?

– Igen, nagyon szurkolok nekik, korábban csak az NB II-ben játszottam a második csapatuk ellen, de akkor is olyan hangulat volt a stadionban, mintha az Újpest ellen játszanánk. Teljesen más 4000 ember előtt játszani, mint 1500 előtt. Nehéz ezt elmondani, egyszerűen belül érzed, hogy jó kimenni e pályára játszani, arról nem is beszélve, ha még gólt is rúgsz. Pláne, ha ollózva…

ÓHÁZY BÁLINT