A bukaresti Gazeta Sporturilor értesült úgy, hogy a CFR Cluj többségi tulajdonosa, Ioan Varga Budapest felé fordulhat klubja anyagi gondjai miatt.

A lap azt írja, hogy a 12 millió eurós éves költségből működő román bajnoki címvédő adósságai meghaladták mára a 20 millió eurót – köszönhetően a csapat fenntartásához felvett hiteleknek is -, Varga pedig a magyar kormányzattól vár segítséget.

Az üzletember arra alapozza reményeit, ami a Sepsinél, illetve Csíkszeredán történt, ahol magyar pénzből indult felfelé ívelő úton a két csapat – igaz, a két, többségében magyar lakta székelyföldi települések klubjainál elsősorban az utánpótlás támogatására érkeztek Magyarországról központi pénzek, és nem a profik számára. A Sepsi OSK az elmúlt években a harmadosztályból eljutott az élvonalig, és most akár az európai porondra is kiléphet és megnyerheti története első Román Kupáját is. A Csíkszereda előbb 14 éves távollét után visszatért a harmadosztályba, majd egy évvel később történetük során először feljutottak a másodosztályba.

Hozzáteszik, hogy korábban – egészen pontosan 2018-ban – elismerték Budapesten, hogy 3,2 millió eurót utaltak a két székelyföldi klub hátországának felépítésére.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az Orbán-kormány határon túli futballpolitikája és befektetései nem feltétlenül jelentenek megoldást a Kolozsvár gondjaira, hiszen az eddigi pénzeket csak az infrastruktúra és az utánpótlás-bázisok felépítésére fordíthatták az érintett csapatok. Amelyek ráadásul valóban magyar többségű vidékek, városok központi települései, mint ahogy a szintén támogatott Nagyváradon és Szatmárnémetin is magasabb a magyar lakosság aránya, mint Kolozsváron, ahol mindössze 15 százalék – a portál szerint ez sem jelent előnyt a CFR számára, ha magyar támogatást akar valóban kapni.

A kolozsvári csapat – amely az utóbbi két élvonalbeli bajnokságot megnyerte Romániában – jelenleg a felsőházi rájátszás második helyén áll, lemaradása három fordulóval a vége előtt egy pont az éllovas Universitatea Craiova mögött.