Az elmúlt időszakban több stadionbúcsú is történt, az új létesítmények épülése szinte folyamatos, emiatt jó pár csapat költözni kényszerült az őszi szezonra és a folytatásra. Ennek apropóján összeszedtük, mely arénák épülhetnek fel reálisan a következő másfél évben, az NB I-ben és az NB II-ben, avagy hogyan nézhet ki a hazai stadiontérkép 2017 végéig-2018 elejéig. Az átláthatóság kedvéért az alábbiakban definiáljuk a stadionok kategóriáit:

UEFA 4. kategória: Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas.

UEFA 3. kategória: Utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzések, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezők megrendezésére alkalmas.

 

Szusza Ferenc Stadion

Befogadóképesség: 12670 fő

Kategória: UEFA 4

Ennyibe kerül: 800 millió Ft

Ideiglenes otthon: Kecskemét (az egész évadra szóló szerződésük van a helyi létesítménnyel) 

Várható átadás: 2017 tavasza a tervek szerint. Viszont pár napja nyilatkozták a vezetők, hogy egyelőre ők sem tudják, hogy mikor mehetnek vissza a Szusza-stadionba, még az is kérdéses, márciusban a Ferencvárost tudják-e fogadni a felújítás alatt álló létesítményben. Az Újpest FC szerint van egy négyszáz pontból álló hibalista, aminek most dolgoznak a kijavításán a kivitelezők. 

Érdekesség: Csak kisebb ráncfelvarrás zajlik a létesítményben. A hazai szurkolók a Megyeri út felőli kapu mögötti C-lelátórészen, a vendégdrukkerek pedig a Labdarúgó utca felőli D-lelátón kerülnek elhelyezésre az átalakítást követően, vagyis helycsere történik. Az elbontandó és új szerkezetben megépülő A-tribünön vadonatúj székek lesznek, a létesítmény többi részén pótlások történnek. Az átalakítást követően minden szektor teljesen székezett lesz, de várhatón lesz majd új étterem is, hasznosítani kívánják a Megyeri út felőli, eddig kihasználatlan részt.

 

Haladás Stadion

Befogadóképesség: 8656 fő

Kategória: UEFA 4

Ennyibe kerül: 10 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: Sopron

Várható átadás: 2017. nyár

Érdekesség: Az új sportcentrum nemcsak a labdarúgóknak épül, hanem a Haladás mind a 12 szakosztályának. Az építkezés a megfelelő ütemben zajlik, befejeződtek a padló alatti gépészeti szerelések, elkészültek a vasalt aljzatok is. A stadion északi és keleti oldali előregyártott lelátó elemeit már beemelték. A tervezett ütemezés szerint haladva 2016 novemberére az építkezés elérte a legmagasabb pontját. 

 

Sóstói Stadion

Befogadóképesség: 14144 fő

Kategória: UEFA 4

Ennyibe kerül: 16 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: Pancho Aréna (Felcsút)

Várható átadás: 2017 vége-2018 eleje

Érdekesség: A rekonstrukció nemcsak a Sóstói Stadionra, hanem a környékre is vonatkozik, a sóstói természetvédelmi területen látogatóközpontot, kiállítási teret és egy harminc méter magas kilátót is építenek. Pár napja el is kezdődött a munka a Sóstói-stadion környékén. A közbeszerzésen nyertes Sóstó Konzorciumnak 14 hónap áll rendelkezésére, hogy felépítse a létesítményt. A tervezett átadás: 2017-18 fordulója, azaz a 2018-as tavaszt a Videoton már minden bizonnyal otthon, régi-új stadionjában kezdheti meg. A stadionépítés az előzetes tervek szerint 12,9 milliárd forintból valósult volna meg, az állami támogatás mellé még 3,3 milliárdot kapott a kormánytól a székesfehérvári önkormányzat.
 

DVTK Stadion

Befogadóképesség: 15000 fő

Kategória: UEFA 4

Ennyibe kerül: 10.915 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: Mezőkövesden, de néhány meccs lehet Nyíregyházán vagy Debrecenben is

Várható átadás: 2017 vége

Érdekesség: A füves pályát négy oldalon azonos raszterrel körbefutó, egységesített előregyártott vasbeton elemekből összeállított lelátó veszi körül, melyre 15.000 db felhajtható stadionszék kerül. A lelátó négy sarkán 45 fokos lesarkítással fordul át a lépcsős nézőtér. November elsejével átvette a területet az új Diósgyőri Stadion kivitelezője és a vele szerződött cégek elkezdték a bontási munkálatokat az Andrássy úti klubházban. December elején elhelyezték az új Diósgyőri Stadion alapkövét. Amennyiben a munkák a tervek szerint haladnak, a kivitelező tervei szerint már 2017 végén, vagyis a rendelkezésre álló 15 hónapos határidő előtt befejeződhet az építkezés. 77 és fél év után eltűnt a klubház is a héten, amelyet már lebontottak.
 

Új Illovszy Rudolf Stadion 

Befogadóképesség: 5000 fő

Kategória: UEFA 3

Ennyibe kerül: 7,5 milliárd forintos támogatást ítélt meg a kormány

Ideiglenes otthon: Ősszel a Bozsik-stadionban játszik a csapat, tavasszal Újpestre mehetnek az angyalföldiek. 

Várható átadás: 2018. tavasz

Érdekesség: A Vasas a tervezés elősegítésére az úgynevezett Illovszky Teamet kérte fel, amelynek első tagja Illovszky Rita, a játékos és edző családtagja volt. A klub tiszteletbeli elnöke, Raduly József, a futball legjelentősebb támogatója, Jámbor János, illetve Genzwein Ferenc, a Vasas futballklubjának tiszteletbeli elnöke csatlakozott hozzá. Ötödikként a Vasas Szurkolói Klub elnöke, Kálmán Zoltán lett a projektcsapat tagja. 
– Ahogy a júliusi szurkolói találkozón is említettem, különválasztottuk a bontást és az új stadion kivitelezésének eljárását, ezzel időt tudunk nyerni, hiszen ameddig a szükséges adminisztráció zajlik az építkezés kapcsán, addig megtörténhetnek az olyan előkészületek, mint a bontás és a tereprendezés. A terv továbbra is az, hogy legkésőbb 2018 első felében már az új stadionban játszhasson a labdarúgócsapat – nyilatkozta pár hete Markovits László klubelnök.

A stadiont minimálisan el is forgatják majd.

 

Paks

Befogadóképesség: 4500 fő

Kategória: UEFA 4

Ennyibe kerül: 1,4 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: A csapatnak egyelőre nem kellett költöznie

Várható átadás: Korábban 2017 szeptemberét határozták meg, ám ez minden bizonnyal csúszni fog

Érdekesség: Az előzetes tervek szerint jövő nyárig elkészül a fő tribünnel szemközti oldal, valamint az eredményjelzőnél található szektor, a nyáron megvalósulhat a vendégoldal, majd a mostani öltözőknek is helyet adó lelátó újjáépítése. 

 

ZTE Aréna

Befogadóképesség: 11200 fő

Kategória: UEFA 4

Ennyibe kerül: 1.25 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: A csapat maradt a felújítás alatt álló ZTE Arénában.

Várható átadás: 2016 vége

Érdekesség: A 2003-ban félbemaradt építkezés folytatása volt a fő cél. Jelenleg is zajlik az építkezés, a kivitelezés határideje ez év vége, addig megépítik az Északi Tribünt, a Nyugati és Keleti Tribün mögötti vizesblokkokat és a vendégszektor mögötti vizesblokkot, a Déli Tribün főépületét is befejezik, valamint hozzácsatolnak egy új épületet, ahol többek között éttermet és shopot alakítanak ki. 

 

Békéscsabai Stadion

Befogadóképesség: 7500 fő

Kategória: UEFA 3

Ennyibe kerül: 948 millió Ft

Ideiglenes otthon: A csapatnak egyelőre nem kellett költöznie

Várható átadás: 2017. ősz

Érdekesség: az átalakítás részeként a délkeleti oldalon lévő lelátót befedik, míg a pálya észak-nyugati oldalán lévő régi lelátó helyén egy új, fedett, 2500 szurkoló befogadására alkalmas, ülőhelyes tribün épül majd.

 

Új Kisvárdai Stadion

Befogadóképesség: 2750 fő (5000-re bővíthető)

Kategória: UEFA 3

Ennyibe kerül: 1.5 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: A csapatnak egyelőre nem kellett költöznie

Várható átadás: 2017. szeptember

Érdekesség: A stadion szerkezete teljesen zárt lesz, ezáltal a várkerti hagyományokhoz hűen igazi katlan lehet majd. Nyáron egyébként már meghirdette Kisvárda önkormányzata azt a közbeszerzési eljárást, amelynek célja, hogy kivitelezőt találjanak a város NB II-es focicsapatának is otthont adó új stadion építésére, de a projekt finanszírozásáról egyelőre még nem született végleges döntés, ami a közbeszerzés bizonytalan kimenetelét is előre vetíti.

Cigándi Városi Stadion

Befogadóképesség: 900 fő

Kategória: MLSZ E

Ennyibe került: 170 millió Ft

Ideiglenes otthon: Balmazújváros volt, de november végétől ismét hazai pályán játszik a csapat.

Átadás: Pár napja sor került rá.

Érdekesség: Egy új épületszárnnyal bővült a sporttelep, amely az egyik kapu mögött valósult meg. Az új épületszárnyban irodák, vezetési pont, előadóterem, VIP-páholy, szertár, raktár, mosókonyha és a hazai szurkolók részére mellékhelyiségek kerültek kialakításra. Ezenkívül LED eredményjelző, illetve új hangosítás épült ki.

 

Új Kozármislenyi Pálya

Befogadóképesség: 2000 fő

Kategória: MLSZ E

Ennyibe kerül: 440 millió Ft

Ideiglenes otthon: Pécs

Várható átadás: 2017. tavasz

Érdekesség: A munkák során lebontják a lelátót, áthelyezik a meglévő műfüves pályát, kialakítják a szabványos, 105×68 méteres élőfüves labdarúgópályát, megépítik a 600 férőhelyes főlelátót, egy kisebb vendégszektort, valamint az 500 négyzetméteres kiszolgáló épületet.

 

Érdi VSE Sportközpont

Befogadóképesség: 1339 fő

Kategória: MLSZ E

Ennyibe kerül: 3.3 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: A csapat maradt a felújítás alatt álló sporttelepen

Várható átadás: ?

Érdekesség: A sportkomplexumban kap helyet egy street workout park, illetve a második ütemben kezdik el a wellness részleg, a négy squash pálya, valamint a fedett és a nyitott teniszpályák építését. A rendezvények jobb kiszolgálása érdekében 3 buszparkolót és 271 személyautó parkolót is kialakítanak.


Folyamatban lévő projektek

A Budapest Honvéd új stadionjának esetében az önkormányzat még 2014 nyarán hagyta jóvá az utánpótlásközpont építését. A projekt kulcsfontosságú az 1938-ban átadott Bozsik Stadion átépítésében is, mivel addig nem tudnak hozzányúlni a Magyar Futball Akadémiának is helyt adó létesítményhez, amíg az új utánpótlás központ el nem készül. Egyelőre kevés a konkrétum az ügyben. A legutóbbi sajtóhírek szerint 8000 fős aréna épül majd 5 milliárdból. 

Szintén tervben van több más NB II-es csapat stadionjának a megépítése, vagy felújítása, amelyekről egyelőre szintén kevesebb információ van.

Budaörsön 1 milliárd forintból húznának fel egy 1500 férőhelyes létesítményt, míg Siófokon 600 millió forintból készül a 3500 fős stadion. Nyíregyházán és Sopronban is 500-500 millió forintot szánnak egy 8000, illetve egy 5500 fő befogadására alkalmas stadion felújítására, míg Cegléden 400 millióból egy 3000 fős stadionra. Mosonmagyaróváron és Dorogon pedig egy-egy 2000 fős felújított arénát álmodtak meg.

Új Puskás Ferenc Stadion: 2019-re lesz kész

Bár cikkünkben főként a következő egy-másfél évben várhatóan elkészülő létesítményekre fókuszáltunk, illik megemlíteni az új nemzeti aréna helyzetét is, amelynek megépítéséről már döntés született, a stadion várhatón 2019-ben áll majd.

Befogadóképesség: 67155 fő (koncertek esetén akár 78000)

Kategória: UEFA 4 (azzal a kiegészítéssel, hogy alkalmas lesz a legmagasabb szintű mérkőzések – például BL-döntő – megrendezésére is

Ennyibe kerül: kb. 90-100 milliárd Ft

Ideiglenes otthon: A válogatott ideiglenes otthona a Groupama Aréna

Várható átadás: 2019

Érdekesség: Ebben a korábbi cikkünkben számos érdekességet olvashatnak. A bontás már remekül halad, idén nyárra gyakorlatilag teljesen eltűnt a régi aréna.

Képforrások: ujpestfc.hu, nyugat.hu, vidi.hu, boon.hu, magyarepitok.hu, 1912elore.hu, kisvardafc.hu, nb2.hu, kozarmislenyfc.hu, erdmost.hu, vasasfc.hu, paksifc.hu, mnsk.hu